Regija
KARLIĆ I SABO TRAŽE SPAS

Vinkovci i Vukovar bježe iz afere ZOIS?
Objavljeno 9. siječnja, 2014.
Prenijeli bi prava na društva Auxilium i Razvojnu agenciju

ŽUPANJA – Gradsko vijeće Županje na jučerašnjoj je sjednici, koju su bojkotirali oporbeni vijećnici, dalo Vinkovcima i Vukovaru, kao jednima od osnivača Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), suglasnost za prijenos osnivačkih prava na trgovačka društva Auxilium d.o.o. Vinkovci i Razvojnu agenciju Vukovar d.o.o. Naime, Trgovački sud u Osijeku vratio im je prijavu za provedbu prijenosa osnivačkih prava na dopunu i zatražio suglasnost svih osnivača.

Gradonačelnici Mladen Karlić i Željko Sabo su se obratili drugim gradovima osnivačima, a rok za pribavljanje suglasnosti je 10. siječnja. S obzirom na to da gradovi osnivači sa strepnjom iščekuju konačnu odluku Vrhovnog suda i završetak dugogodišnjeg sudskog spora kojim Strabag i Saubermacher od Županje, Vinkovaca, Vukovara, Belog Manastira i Osijeka potražuju milijunske iznose, gradonačelnik Županje Davor Miličević na jučerašnju je sjednicu pozvao i pravnog zastupnika ZOIS-a, osječkog odvjetnika Damira Zagoršćaka. Miličević je oštro kritizirao oporbene vijećnike, ocijenivši njihov bojkot sjednice sramotnim.

Zagoršćak je podsjetio kako je sudski postupak pri kraju, Vrhovni sud razmatra žalbu ZOIS-a i ta će odluka biti konačna i obvezujuća za osnivače. Ustvrdio je da je prijenos osnivačkih prava na trgovačka društva, a što su učinili Vinkovci i Vukovar legalan čin. Za njihovu provedbu potreban je konsenzus osnivača, što je pravna procedura i formalan čin, a nedostaje im još suglasnost Osijeka.

Potpredsjednika Vijeća Ivana Grigića zanimalo je je li i grad Osijek prenio svoja prava.

– Zanima me da li na ovaj način Vinkovci i Vukovar sa sebe skidaju odgovornost, jer što ako izgubimo parnicu? Znači li to bježanje i prenošenje obveze na drugogaj? - upitao je Grigić.

Zagoršćak je odgovorio da prema informacijama koje su do njega stigle Osijek ima drugi način razmišljanja i drugu stratetegiju, dodavši da o njoj ne želi govoriti. Ako Vinkovci i Vukovar uspiju u svome naumu, pojasnio je da će doći do promjene strukture u vlasništvu ZOIS-a, umjesto njih pojavit će se dva nova osnivača koji po zakonu također solidarno i neograničeno odgovaraju, jer pravorijek glasi na ZOIS, pa se odgovornost i naplata u konačnici neće moći izbjeći. Ostali gradovi nisu se odlučili za taktiku Vinkovaca i Vukovara, do kraja će ostati u toj priči i kao osnivači će čekati konačnu sudsku odluku.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
OSIJEK - BEZ KOMENTARA

Na naš upit da prokomentiraju potez grada Vukovara i Vinkovaca te danu suglasnosti drugih suosnivača, kao i na prozivke kako Osijek ima drugu strategiju, jučer u osječkoj gradskoj upravi nisu željeli ništa komentirati o tom pitanju. (D.Ku.)

ROK

za pribavljanje suglasnosti je 10. siječnja

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

ZA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNIKE

Kako komunicirati s roditeljima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro