Novosti
NAPADI NA KOLEGE ZABRINULI SINDIKAT POLICIJE

Kazne napadačima na
policajce su preblage
Objavljeno 7. siječnja, 2014.
U demokratskim državama napad na policajca jednak je napadu na društveni poredak

Vezani članci

DVA MUP-OVCA OZLIJEĐENA KOD ŽUPANJE

Pijana braća iz Gradišta šakama na policajce!

Napad na dva županjska policajca proteklog vikenda u Gradištu, od kojih je jedan ozlijeđen teško, a drugi lakše, povod je zbog kojeg je Nacionalni sindikat policije zatražio strožije kazne za počinitelje takvih nedjela.

Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, u svom priopćenju navodi kako su u posljednje vrijeme učestali napadi na policajce. Tvrdi da pojedinci čak napadaju policajce bez ikakvog povoda, zbog oklade, ili dokazivanja hrabrosti. Napadi u pravilu završavaju teškim ozljeđivanjem, što je zabrinjavajuće za tu službu i rad policije općenito, ističe Kajkić.

- Upravo se jedan takav napad dogodio u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, u nadležnosti PP Županja, gdje su dvije muške osobe, inače višestruki počinitelji kaznenih djela i prekršaja, prethodno u međusobnom dogovoru u mjesnom kafiću isplanirali, a potom i izvršili napad na dva policijska službenika, navodi Kajkić i dodaje kako je u svim suvremenim demokratskim državama napad na policijske službenike značajan problem te se poistovjećuje s napadom na društveni poredak. No, nastavlja Kajkić, za MUP i pravosuđe u Republici Hrvatskoj, sudeći prema do sada učinjenom, ova problematika je potpuno nevažna.

- Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova, a čiji su članovi i ova dva teško ozlijeđena policijska službenika, najoštrije osuđuje svaki oblik napada na policijske službenike te će od mjerodavnih institucija tražiti strože kažnjavanje svih oblika napada na policajce, čime bi se poslala jasna poruka u obliku generalne i specijalne prevencije prema počiniteljima, navodi predsjednik Nacionalnog sindikata policije. Ističe kako su policajci slabo zaštićeni u svom policijskom postupanju, kako kroz zakonske odredbe, tako i u praksi. Kao primjer navodi činjenicu da u slučajevima kada se prijeti ili vrijeđa odvjetnika, državnog odvjetnika ili suca, počinitelju se u sudskom postupku u pravilu izriče najstroža kazna. No za napad na policajca najčešće se izriče kazna u obliku sudske opomene, ili se ona ublažava ispod zakonom propisane.

- Takvo ublažavanje ne proizvodi pravne učinke kazne kao sankcije, a koja se kasnije manifestira u obliku generalne i specijalne prevencije, zbog čega ti počinitelji ponovno čine isto nedjelo - ističe Kajkić.

Prema statistici MUP-a, 2012. godine evidentirano je 176 napada na policajce. Čak 131 policajac napadnut je dok je bio sam. Pri napadima su 133 policajaca lakše ozlijeđena, a jedan teže.

Sandra LACIĆ
NEZADOVOLJNI RADOM MINISTRA

U Nacionalnom sindikatu policije ističu kako su nezadovoljni radom ministra unutarnjih poslova u dijelu poboljšanja zaštite i prava policajaca kroz odredbe prisilnih propisa, posebice u zaštiti tijekom policijskog postupanja, ovlasti i opravdanja uporabe sredstava prisile. “Ministar i njegovi suradnici u zadnje vrijeme ponajprije su se bavili smanjivanjem prava policijskih službenika, posebice u dijelu radno materijalnih prava i sredstava za rad”, ističu u NSP-u.

176

napada na policajce evidentirao je MUP 2012. godine

Najčitanije iz rubrike