Regija
U PRIPREMI VELIKI PROJEKT U BELOMANASTIRSKOJ POSLOVNOJ ZONI “ZAPAD”

Baranjci žele graditi inkubator i akcelerator vrijedan milijun eura
Objavljeno 8. siječnja, 2014.

BELI MANASTIR - Belomanastirski gradski oci ozbiljno su prionuli poslu čiji je konačni cilj gradnja Poduzetničkog inkubatora i akceleratora u gradskoj Poslovnoj zoni ''Zapad''. Projekt moraju nominirati do 3. veljače, kada ističe rok za prijavu na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja. Sastavni dio projekta je i mišljenje zainteresiranih poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika i poljoprivrednih proizvođača s područja jedinog baranjskog grada, pa je stoga nedavno raspisan javni poziv, koji je otvoren do 13. siječnja, a kojim u Gradu žele utvrditi interes za poslovanje u inkubatoru i akceleratoru.

- Program projekta namijenjen je svima koji se nalaze u razvoju svojih poduzetničkih aktivnosti, a bave se ili imaju namjeru baviti se proizvodnjom ili uslužnom djelatnošću vezanom uz proizvodnju, djelatnostima ICT multimedije, elektrotehnike, poljoprivrednim proizvođačima kojima treba proizvodni prostor i svima koji razvijaju projekte ili koriste inovativan koncept poslovanja - objašnjava belomanastirski dogradonačelnik, Zoran Kranjčec, naglašavajući kako će Idejno rješenje Poduzetničkog inkubatora i akceleratora biti temeljeno upravo na prikupljenim podacima i potrebama potencijalnih korisnika. Budući inkubator, navodi Kranjčec, imao bi brojne sadržaje, od uredskih prostorija do konferencijske dvorane, a prema potrebi tamo bi instalirali neke uređaje, poput 3D printera ili CMC strojeva, koji su zbog skupoće pojedincima teško dostupni. Drugim riječima, inkubator bi koristio poduzetnicima koji imaju ideje i žele raditi, ali iz određenih razloga, najčešće financijskih, ne mogu sami pokrenuti proizvodnju.

- Inkubatorom bi upravljala Razvojna agencija u osnivanju. Koncept Razvojne agencije već imamo. U njoj će raditi četiri do šest mladih obrazovanih ljudi koji već imaju iskustva u pisanju projekata - kaže Kranjčec. Naglašava kako bi buduća hala s opremom stajala približno milijun eura, što je minimalan iznos potpore resornog Ministarstva, koje će nominirane projekte, dakako ako dobiju zeleno svjetlo, sufinancirati s 99 posto. I.Getto

S optimizmom čekaju rezultat

Sve navedeno za sada su samo planovi gradskih otaca. ''Bit će mnogo nominiranih projekata, ali mi smo optimisti. Učinit ćemo sve što je u našim mogućnostima da naš projekt prođe, ali ako se to ne dogodi, nećemo se razočarati i predati. Natječaja će biti još, a mi ćemo na njih izići s gotovim projektom'' podvlači Kranjčec.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike