Regija
VEĆ POČELA UTRKA POTENCIJALNIH KANDIDATA

Zbog Sabora, Luka Burilović
napušta Sladoranu Županja?
Objavljeno 8. siječnja, 2014.

ŽUPANJA – Iako je do redovnih parlamentarnih izbora ostalo gotovo dvije godine, na lokalnim se razinama već zahuktava utrka potencijalnih kandidata za mjesto na stranačkim listama. Pojedinci su odmah nakon posljednjih izbora počeli raditi na strategiji i krčiti si put za Markov trg. Želja je puno, ambicije su velike, vrlo često i bez pokrića, no brojni su oni koji smatraju da su ovaj put (ponovno) zaslužili zasjesti u saborske klupe. Dobri poznavatelji prilika uvjereni su kako će i nakon sljedećih parlamentarnih izbora Vukovarsko-srijemska županija i dalje ostati najjača utvrda HDZ-a. Članstvu je bitno da se ne ponovi scenarij iz 2011. koji im je ostavio gorak okus u ustima. Izigrala ih je ni manje ni više nego tadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja je odlučila "pobjeći" na sigurno od izazivača Zorana Milanovića i umjesto u 1., kandidirala se u 5. izbornoj jedinici. Samovoljno je, govore iz te stranke, nametnula svoje kandidate i uzela mjesta lokalnim HDZ-ovcima koji su zaslužili otići u parlament.

Iako o imenima za predstojeće izbore za sada nitko ne želi govoriti, prema raspoloživim informacijama, u vrhu liste ponovno će biti politički tajnik stranke i aktualni potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak. Razmišljao je o povlačenju iz saborskih klupa, no, kako nam je rečeno, članstvo traži njegov daljnji angažman jer vjeruje da Čuljak ima još mnogo toga za dati i pomoći razvoju istoka Hrvatske. Uz njega će, vrlo je izvjesno, u 8. sazivu Sabora Vinkovčani imati još jednog zastupnika Luku Burilovića. Aktivan je član HDZ-a od 1990., obnašao je niz odgovornih dužnosti i dokazao se u svome radu. Procijenio je da je sada došlo vrijeme za stepenicu više u političkoj karijeri i odlazak u Sabor kao logičan slijed dugogodišnjeg angažmana u stranci. Prije dvije godine zamijenio je Čuljka na čelu GO HDZ-a Vinkovaca i poveo stranku do pobjede na lokalnim izborima, čime su Vinkovci ostali jedini grad te veličine u Hrvatskoj gdje je HDZ neprekidno na vlasti. Vjetar u leđa dali su mu i rezultati na izborima za Europarlament. Burilović, inače sveučilišni specijalist ekonomije, bio je i pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva, a uz političko ima i bogato menadžersko iskustvo. Već osam godina uspješno vodi Sladoranu, a prvi je predsjednik Uprave koji je na vlastiti zahtjev odlučio otići s čelne pozicije jedne od najuspješnijih tvrtki u Slavoniji, koju mnogi priželjkuju. Da na saborski mandat najozbiljnije računa govori i to što je vlasnicima tvornice već najavio svoj odlazak zbog parlamentarnih izbora.

Aktualni župan Božo Galić, kako doznajemo, za Sabor više nije zainteresiran. U opciji je ili mjesto u ministarstvu ili mirovina. “Bara je mala, a puno je krokodila”, slikovito je prokomentirao naš visokopozicionirani stranački izvor veliki interes potencijalnih kandidata, dodavši da se za priliku ulaska u saborske vode treba mnogo toga posložiti, ali i sreća tu igra bitnu ulogu, što se u praksi često pokazalo.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Župan Galić nije zainteresiran za Sabor. U opciji je mjesto u ministarstvu ili mirovina

Možda ste propustili...

VINKOVAČKA UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA DJELUJE 13 GODINA

Rocco dojave o napuštenim životinjama dobiva svaki dan

JEDINI U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

U obitelji Trstenjak radi peta generacija kovača

Najčitanije iz rubrike