Regija
VELIKI PROJEKT AGRODUHANA

Uskoro će otvoriti novu
liniju i zaposliti 25 ljudi
Objavljeno 7. siječnja, 2014.
U Agroduhanu su već osigurali sav repromaterijal za proizvodnju u 2014. godini

SLATINA – Tvrtka Agroduhan sa 60 stalno zaposlenih, 72 sezonska radnika i 211 kooperanata danas je najvažnije proizvodno poduzeće u gradu. U tijeku je postupak predstečajne nagodbe, a racionalizacija troškova poslovanja, smanjene plaće, reprogramiranje postojećih obaveza prema Hrvatskoj poštanskoj banci i AUDIO-u te prodaja imovine koja se ne odnosi na osnovnu djelatnost trebale bi pridonijeti oporavku tvrtke te osigurati nastavak proizvodnje i opstanak postojećih radnih mjesta.

Prema riječima direktora Dražena Vujčića, kompletna otkupljena i prerađena količina duhana u 2013. godini bit će izvezena na tržište Italije, Njemačke, Austrije i Bugarske.

– Zajedno sa strateškim partnerom, tvrtkom Legenda promet d.o.o. iz Zagreba, ulazimo u projekt postavljanja linije za proizvodnju filtar tuba kapaciteta 3.500 komada u minuti, a na toj liniji nova radna mjesta naći će 20 do 25 ljudi. Stroj je kupljen, isporučen i dopremljen u Agroduhan, vrijednost linije je približno 700.000 eura, a ukupna vrijednost investicije bit će između sedam i osam milijuna kuna - kaže direktor Vujčić.

U sljedećem koraku nakon uspješno završene predstečajne nagodbe, čemu se svi u Agroduhanu nadaju, Legenda promet će postati većinski vlasnik slatinske tvrtke, što će omogućiti da Agroduhan rasterećeno uđe u ugovaranje i širenje proizvodnje duhana na području na kome je i do sada radio, s time da će moći kvalitetnije pratiti svoje kooperante u smislu poticanja navodnjavanja i uvođenja novih tehnologija sušenja duhana tipa viržinija. Kad je riječ o novim ugovaranjima proizvodnje s kooperantima, Vujčić tvrdi da nema razloga za nervozu, jer duhan je profitabilna proizvodnja, za kooperante kao i za prerađivače.

– Bez obzira na to kako će se razvijati stvari s poticajima, tržišna cijena duhana u okruženju je poznata. I u Ministarstvu poljoprivrede sam rekao da ako Hrvatska želi zadržati i sačuvati proizvodnju duhana, morat će svojim kooperantima, odnosno proizvođačima duhana, zajamčiti iste uvjete kao što su uvjeti u Grčkoj, Italiji, Srbiji i drugim zemljama koje nas okružuju, pa ćemo se tako i mi postaviti prema njima, a to je zajednički posao države i prerađivača, ali i kooperanata - kažeVujčić.

U Agroduhanu već su osigurali sav repromaterijal za proizvodnju u 2014. godini, čak su nekim repromaterijalima osigurane niže cijene nego što su bile prošle godine.

Petar ŽARKOVIĆ

700

tisuća eura vrijednost je nove linije

PORADITI NA VIŠEM PRINOSU

“Plasman duhana nije upitan, ali trebamo poraditi na višem prinosu po hektaru, jer to je jedini način da proizvodnja bude profitabilna, s obzirom na to da su u nas višegodišnji prosjeci još uvijek daleko ispod europskih prosjeka. Upravo tu vidimo prostor gdje kooperanti Agroduhana mogu napraviti značajni iskorak i povećati proizvodnju po jedinici površine, a time će povećati i isplativost te proizvodnje”, rekao je direktor slatinskog Agroduhana Dražen Vujčić.

IZVOZE

PRERAĐENI DUHAN ide na EUROPSKO TRŽIŠTE I TO u Italiju, Njemačku, Austriju i Bugarsku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana