Osijek
21-GODIŠNJACI U CARITASOVOM PRIHVATILIŠTU

Nakon djetinjstva u SOS selu završio, kao
stolar bez posla, u domu za beskućnike
Objavljeno 3. siječnja, 2014.
Obojica naših mladih štićenika jedva čekaju da si nađu posao, ako ne u Osijeku, onda na Jadranu, kaže Olivera Balatinac

U Caritasovu Domu sv. Vinka u Osijeku ove su zime smještaj pronašla 22 muškarca i dvije žene, a među njima su i dva mladića u dobi od 21 godine.

Jedan od njih je i Željko L., kojega smo upoznali upravo u novogodišnjoj noći, na besplatnom dočeku u Šećeranskom domu, koji je za umirovljenike organizirao Grad, a sami su umirovljenicu otvorenog srca na svoj doček pozvali i deset beskućnika. Željko je do 2012. bio štićenik SOS dječjeg sela Ladimirevci, a nakon izlaska iz sustava, na žalost, nije se uspio snaći pa je, iako je izučeni stolar, u nemogućnosti pronalaska stalnog zaposlenja i plaćanja stanarine završio u prihvatilištu za beskućnike. U osječkom Caritasu kažu kako su posljednji put sličan slučaj imali 2005., kada je nakon izlaska iz Dječjeg doma Klasje u smještaju za beskućnike završio 18-godišnjak, kojem se uz pomoć medija i Grada vrlo brzo pronašao posao. No, trenutačna nezaposlenost i oskudica dovela je do toga da sada u Domu sv. Vinka žive čak dva mlada čovjeka.

- No, moram reći kako su obojica puni entuzijazma i jedva čekaju da prođe zima i da, ako ne pronađu posao u Osijeku, odu tijekom sezone na Jadran, priča Olivera Balatinac, voditeljica Caritasovog prihvatilišta za beskućnike.

U SOS selu Ladimirevci kažu kako oni nude mogućnost stambenih zajednica i Program polusamostalnog života. Tako njihovi štićenici nakon srednje škole mogu ići u sustav koji o njima brine još tri godine ili, u slučaju da studiraju, još jednu godinu po završetku studija.

- No to, na žalost, nije njihovo pravo, nego mogućnost i mi pratimo izvršavaju li oni sve svoje obveze, odnosno traže li aktivno zaposlenje i izvršavaju li obveze na fakultetu. Kroz to vrijeme im se pomaže i finacijski, savjetima i podrškom u traženju zaposlenja. Moram reći da do sada nismo imali ni jedan slučaj da je netko poput Željka završio u domu za beskućnike, ali on povremeno posjećuje i selo i svoju SOS majku i vjerujem da će se snaći, jer je on svojim izborom izišao iz programa polusamostalnog života 2012. godine, objasnila je Višnja Matić, voditeljica Tima za razvoj djece SOS Dječjeg sela Ladimirevci.

Recimo kako je u Hrvatskoj inače praksa da djeca u ustanovama borave do završetka srednje škole kada na neko vrijeme prelaze u “stambene zajednice”, nakon čega više nitko nije ni zakonski obvezan brinuti o njima. Bez potpore obitelji, novca i posla, moraju početi samostalan život i u vrlo osjetljivoj dobi suočiti se s nizom velikih egzistencijalnih pitanja s kakvima se i većina odraslih teško nosi, te za razliku od mladih koji danas i poslije 30. godine, zbog nemogućnosti pronalaska posla i rješavanja stambenog pitanja, nerijetko ostaju s roditeljima, ovi mladi ljudi moraju vrlo brzo odrasti i stati na vlastite noge.

Nefreteta Z. EBERHARD
DRŽAVA BESKUĆNICIMA ŽELI UZETI I 600 KUNA SOCIJALNE POMOĆI?!

U Caritasu trenutačno kažu kako strahuju i od još jedne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Naime, prijedlog je da beskućnici ostanu bez 600 kuna socijalne pomoći koju dobivaju svaki mjesec. Razlog tome je mišljenje da imaju hranu i smještaj u prihvatilištima pa im ne treba novac, a ideja je da se ta sredstva preusmjere prihvatilištima. No, u Caritasu drže kako to ne bi bilo najbolje rješenje za beskućnike.

UMIROVLJENICI ODLUČILI PRONAĆI POSAO ZA TRI BESKUĆNIKA

Gradski vijećnici iz redova umirovljenika, a riječ je o Dragutinu Medvidoviću i Dragi Šeriću, odlučili su pomoći beskućnicima. Tako će upravo Dragutin Medvidović, kao član Odbora za pitanja i prijedloge građana, danas u 11 sati primiti i tri osječka beskućnika, među kojima su i spomenuta dva mladića.

- Oni su zatražili da ih primimo i pokušamo im pomoći u pronalasku posla. Smatram da je to naša dužnost, bilo kroz javne radove preko HZZ-a, bilo na neki drugi način. Kao kršćani ne možemo zatvoriti oči na ove slučajeve i ovo blagdansko vrijeme pravo je vrijeme da pomognemo bližnjima, kaže Medvidović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike