Regija
SLAVONSKO-BARANJSKI RATARI U STRAHU

Zbog previsokih temperatura,
usjevi “misle” da je proljeće
Objavljeno 3. siječnja, 2014.
Izreka kaže da ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu

BELI MANASTIR - Sudeći prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, prvih dana nove godine očekuje nas neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine. Živa u termometru neće se spuštati ispod ništice, moguća je kiša, a u ponedjeljak je predviđena temperatura od 14 stupnjeva Celzijevih.

Idućih tjedan dana puhat će južina ili vjetra uopće neće biti. Problema će sigurno imati meteoropati i kronični bolesnici pa ih liječnici pozivaju na oprez, posebice nakon bogate blagdanske trpeze koja je obilovala masnoćama i inim (ne)poželjnim sastojcima. I dok se mnogi raduju ovom prilično toplom vremenu, jedni zbog bar relativne uštede na grijanju, drugi zbog nečeg drugog ili cestari zbog manje posla, poljoprivrednici njime nisu baš oduševljeni. Iako je do kraja siječnja ostalo još mnogo, pa je time snijeg i te kako moguć, pribojavaju se stare pučke izreke koja kaže - ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu.

- Vegetacija je krenula. Usjevi rastu 'kao ludi' - laički objašnjavaju baranjski seljaci, naglašavajući kako se to posebno odnosi na ječmove. Stoga će, nastavljaju, ako toplo vrijeme potraje, morati u korekciju rasta, što će im biti dodatni troškovi.

Naime, kada dostigne određenu fazu, biljka postaje neotporna na niske temperature pa ju (uz korekciju rasta) može spasiti samo snježni pokrivač. Pribojavaju se ratari i bolesti, prije svega lisnih uši.

- Nema nam drugog nego tretirati usjeve protiv bolesti više nego inače - objašnjavaju. Toplo vrijeme pogoduje glodavcima koji su se razmnožili i pustoše polja. Već prvog dana nove godine mnogi su seljaci, po sistemu ''u strijelce razvij se'', krenuli na njive u ručno trovanje poljskih miševa. Ne piše se dobro, tvrdi struka, onima koji su, iz tko zna kojih razloga, kasnili sa sjetvom pšenice, pa je ona sada u fazi nicanja. Što se vinograda tiče, za sada problema nema.

- Genetika čini svoje. Vinova loza je otporna i neće biti nikakvih problema. Do njih može doći tek u slučaju da visoke temperature budu u ožujku, pa onda naglo zahladni i krenu mrazovi - kaže vinogradar Lajoš Kolar iz baranjske Suze.

Dugoročnije prognoze, prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, prvi ovogodišnji snijeg predviđaju za posljednju trećinu siječnja, kada bi se mogao zadržati desetak dana. Jutarnje temperature tada će se spuštati do -8 stupnjeva Celzijevih.

Ivica GETTO
U ĐAKOVŠTINI “MIŠEVI KOLO VODE”

Izostanak oborina poput kiše i snijega pogoduje razmnožavanju miševa koji su zaposjeli polja. “Inače se priroda u ovo vrijeme 'pobrine' za miševe jer ovo razdoblje obilježe magla i velika vlažnost pa miševi dobivaju masovne upale pluća i ugibaju. No ove godine imamo dovoljno magle, ali nema vlažnosti. Seljaci idu trovati miševe, jer je pojava uhvatila maha. Ima i onih koji ne idu iz razumljivih, financijskih razloga. Ostane li ovakvo sušno razdoblje, imat ćemo velikih problema. Ostane li ovako, na ljeto nas očekuje katastrofa, od pšenice neće biti ništa. Zbog toga bi trebalo krenuti u masovno trovanje, i to doslovce svi, ali nemamo razrađene takve metode”, kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić. On tu pojavu uspoređuje s onom od prije desetak godina kada se pojavio veliki problem sa štakorima. “Bila je to doslovce najezda štakora. Dok se svatko za sebe borio s istrjebljenjem, nije bilo rezultata. Kad se počelo s cjelokupnom deratizacijom, problema više nije bilo. Takva akcija bila bi dobra i sada na poljima, osobito na terenima gdje je puno kanala. Kanali su suhi, i to je idealno područje za miševe”, pojašnjava Brlošić. (M.M.)

Pribojavaju

se ratari i bolesti, prije svega moguće pojave lisnih uši

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike