Regija
KULENARI OTVARAJU VRATA EU TRŽIŠTA

Slavonski kulen pod zaštitom EU
Objavljeno 31. prosinca, 2013.

ŽUPANJA – Nakon što je početkom rujna slavonski kulen i službeno zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Hrvatske, počele su aktivnosti na zaštititi tog autohtonog proizvoda na cijelom području EU.

Proteklog je petka potpisan ugovor o cesiji koji su parafirali Udruga Slavonski domaći kulen-kulin, ovlaštena certifikacijska tvrtka Biotehnicom iz Zagreba i proizvođači kulena s područja Vukovarsko-srijemske županije koji su odlučili biti kandidati za stjecanje zaštite slavonskog kulena s oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU. Tajnik Udruge Andrija Matić ističe da je sada na potezu Ministarstvo poljoprivrede koje se obvezalo svoj dio posla na vrijeme odraditi i valjani prijedlog proslijediti prema EU, tako da se europska zaštita kulena očekuje početkom ljeta. To će jamčiti da je kulen izvorni proizvod i onemogućit će bilo kakvu zloporabu imena.

- Time eliminiramo druge konkurente koji su mahom nelegalni, ili pokušavaju na osnovu tuđih boniteta i dodatnih vrijednosti ostvariti svoje profite - ističe Matić. A za oznaku zemljopisnog podrijetla, ističe, u kulenu sve mora biti slavonsko - meso slavonske svinje, slavonska paprika i češnjak.

- Propisana je tehnologija koja je tradicijska. Ovo je dobra zavičajna priča o Slavoniji koja ne dopušta nikakve improvizacije, zaključuje Matić i dodaje kako raste broj onih koji kulen žele proizvoditi od domaćih pasmina svinja, a ne više od onih najjeftinijih. Slavonski kulen, kao autohtoni proizvod može biti samo onaj proizveden od svinja domaćih pasmina hranjenih slavonskom hranom i to najmanje tri naraštaja unatrag, koje moraju potjecati iz Slavonije od čistokrvnih ili križanih svinja i mora biti napravljen prema zaštićenoj recepturi. Dobivanje certifikata, smatraju proizvođači, odrazit će se na povećanje potražnje i konkuretnosti kulena. Certifikat znači i rigorozniju kontrolu u svim procesima njegove proizvodnje i poštivanje svih utvrđenih parametara i uvjeta. Oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti štite se kao intelektualno vlasništvo kako bi se spriječila zloporaba, budući da one pridonose većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda i usluga koja odgovara njihovim posebnim svojstvima i time stečenom ugledu.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike