Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE OSIJEKU

Predstave pogledalo više od 62 tisuće vjernih gledatelja!
Objavljeno 31. prosinca, 2013.
Sudjelovali su na brojnim festivalima, a s nekih su se vratili i nagrađeni

Unatoč ekonomskim teškoćama, Dječje kazalište Branka Mihaljevića i ovaj se put može pohvaliti uspješnom poslovnom godinom. Osim planiranih premijernih i repriznih predstava, realizirali su i brojne druge programe u Kazalištu i na gostovanjima.

U 2013. realizirali su čak pet premijernih naslova te jednu obnovu, uz 15 repriznih predstava iz prošlih sezona. Svoje su produkcije izveli i Dramski i Baletni studio, te Plesna igraonica Početnica. Nisu izostale ni tradicionalne manifestacije - Djeco, kazalište vas zove, Noć kazališta i Zimske radosti.

Ukupno su odigrali 332 predstave iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog i Dramskog studija i Početnice, a i novoformirani Dramski studio za srednjoškolce odradio je prvi javni pokazni sat.

24. SLUK

Najviše su puta reprizirane predstave “Grga Čvarak” (60) i blagdanski “Anđelčići” (60), predstava za mališane do tri godine “Cik cak” (39), koja im je donijela članstvo u svjetskoj asocijaciji Small size, potom obnova “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” (35), a slijedi predstava u koprodukciji s Udrugom za rad s djecom i mladima Breza - “Ovdje u gradu” (15) i premijerni naslov s Osječkoga ljeta kulture - “Jamesove mačke” (14).

Ukupno je njihove predstave u 2013. pogledalo oko 62.587 gledatelja. U kazalištu je izvedeno 214 predstava (38.322 gledatelja), a na festivalima i gostovanjima 118 (17.332).

Posebno su ponosni na 24. susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, bijenalnu manifestaciju koja je nakon četiri godine ponovno održana u Osijeku i okupila više od 300 sudionika iz zemlje i inozemstva. U sklopu SLUK-a otvorene su i tri izložbe, održan stručno-umjetnički kolokvij te izborna skupština HC UNIME, na kojoj je dugogodišnja ravnateljica Kazališta Jasminka Mesarić izabrana za predsjednicu ove krovne hrvatske lutkarske organizacije.

Zlatna plaketa

Sudjelovali su na brojnim festivalima, a s nekih su se vratili i nagrađeni. Tradicionalno su bili dijelom programa 18. vukovarskog lutkarskog proljeća, bjelovarskog BOK-a, ali i budimpeštanskog IV. BABU festivala, VI. malog Marulića, X. susreta plesnih grupa TREPS, jubilarnog, 20. festivala glumca, 53. šibenskog festivala, 17. susreta HC ASSITEJ u Čakovcu te 18. revije lutkarskih kazališta u Rijeci.

Nagrade su na SLUK-u pokupili za najbolju scensku prilagodbu (Tamara Kučinović i Maja Sviben za predstavu “Grga Čvarak”), za nabolju animaciju (Edi Ćelić u istoj predstavi), ali i nagradu dječjeg prosudbenog odbora. Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU dodijelio im je povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni za predstavu “Grga Čvarak”. Priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu dodijeljeno je voditelju tehnike Siniši Ardaliću.

No kruna je dugogodišnjih nastojanja i težnji za što boljim i kvalitetnijim radom Zlatna plaketa - Grb Grada Osijeka za izuzetna ostvarenja u području kulture i kazališne umjetnosti koja im je dodijeljena u povodu Dana grada Osijeka.

Narcisa VEKIĆ

Kruna dugogodišnjih nastojanja za što boljim i kvalitetnijim radom Grb je Grada Osijeka

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike