Ekonomija
BERBA MANDARINKI

Neretvanski voćari izgubili 100 mil. kuna
Objavljeno 30. prosinca, 2013.

METKOVIĆ - Berba mandarinki završila je, a neretvanskim poljoprivrednicima ostao je gorak okus u ustima. Drastično smanjen urod i loša otkupna cijena obilježili u ovogodišnju berbu, koja je katastrofalna i za proizvođače i za otkupljivače. Ove jeseni jedino su zaradili sezonski berači i lokalna komunalna poduzeća, koja su zbrinjavala gnjile mandarinke iz otkupnih centara, čulo se na nedavnoj u Opuzenu održanoj skupštini Udruge voćara "Mandarina".

Četrdesetak tisuća tona, koliko je ubrano ove jeseni na plantažama od Metkovića do Ploča, što je gotovo upola manje u usporedbi s prošlom godinom, jednostavno se nije moglo prodati, unatoč očekivanju voćara da će zbog manjeg uroda biti bolja cijena i prodaja. Prosječna cijena od polovine listopada pala je ispod dvije kune za kilogram, pa su i realni prihodi voćara ove godine drastično manji.

Pretpostavlja se da su neretvanski voćari, što zbog lošeg uroda a što niske cijene mandarinki, ove godine u gubitku najmanje 100 milijuna kuna. Prošle godine na plantažama se ubralo šezdeset tisuća tona mandarinki, koje su utržene po zajamčenoj zaštitnoj cijeni od tri kune uz poticaj od 90 lipa iz državnog proračuna otkupljivačima. Tako dolazimo do ukupnog iznosa od 180 milijuna kuna prometa za mandarinke u 2012. godini.

Međutim, ova godina zabilježila je iznimno nisku rodnost od samo četrdeset tisuća tona, koje su tržene po prosječnoj cijeni od dvije kune, jer su izostali državni poticaji i zajamčena cijena, pa se lako izračuna da su voćari ove jeseni ostvarili promet na mandarinkama od samo osamdeset milijuna kuna, što znači da su prema grubim izračunima u minusu čak 100 milijuna kuna. Pojedinačni gubici će biti i veći kada se zbroje neprodane mandarinke, koje su ostale na stablima. (N.V.)

Možda ste propustili...

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete