Novosti
MALA ŠANSA ZA USPJEH INICIJATIVE IVANA GRUBIŠIĆA

Vjeronauk ne može iz škola zbog ugovora s Vatikanom
Objavljeno 28. prosinca, 2013.
Međunarodni ugovori stariji su od domaćeg prava, ističe Tonino Picula

Inicijativa nezavisnog zastupnika Ivana Grubišića da se vjeronauk iz školskih kluba preseli natrag u prostore crkve nema nekih prevelikih šansi za uspjeh. I to ponajviše zbog toga jer je to pitanje uređeno međudržavnim ugovorom Hrvatske i Vatikana sklopljenim sredinom devedesetih godina.

Vjeronauk je, naime, u škole uveden na temelju Ugovora o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama koji su Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska biskupska konferencija sklopile na temelju članka 2. Zakona o potvrđivanju ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. U članku 1. ovog ugovora navodi se da je "Katolički vjeronauk u javnim osnovnim i srednjim školama obvezni predmet za one učenike koji ga izaberu."

Za dobro Crkve

Grubišić je prvi put inicijativu o vraćanju vjeronauka u crkve iznio na konferenciji za novinare početkom prosinca u Splitu. Tom je prilikom pojasnio da bi se to moglo napraviti preko referenduma.

- Namjeravam okupiti dragovoljce koji bi prikupljali potpise. Ja ću predložiti, a tko će to provesti vidjet ćemo. Očekujem da bi mi se mogli javiti dragovoljci koji će prikupljati potpise da održimo ovaj referendum - rekao je Grubišić. Međutim, očito je da ni sam Grubišić nije do kraja siguran kako bi proveo ovu svoju inicijativu. Naime, iste je večeri gostujući u trećem Dnevniku HRT-a ustvrdio da nije "razmišljao da to mora biti baš referendum."

- Ali ta pitanja sasvim sigurno trebaju doći na tapetu prvenstveno radi dobra Crkve - rekao je Grubišić.

U političkom vrhu međutim prevladava raspoloženje da ugovor s Vatikanom ne treba mijenjati. U listopadu ove godine predsjednik Republike Ivo Josipović prilikom posjete Svetoj Stolici rekao je da se nije razgovaralo o izmjeni ugovora jer se "njime omogućava katolicima izražavanje svoje vjeroispovijesti."

Politička reakcija

- Nema potrebe razgovarati o nečemu što dobro funkcionira - rekao je Josipović. Slično razmišljaju i u SDP-u poučeni iskustvom iz 2007. kada je Marija Lugarić javno izjavila da bi trebalo izbaciti vjeronauk iz škole, što se smatra jednim od razloga izbornog poraza SDP-a na parlamentarnim izborima te godine.

Eurozastupnik SDP-a i ministar vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana Tonino Picula u izjavi za naš list naglašava da su međunarodni ugovori stariji od domaćeg prava.

- Više mi se čini da se u ovom slučaju radi o jednoj vrsti političke reakcije na djelovanje udruga bliskih Crkvi koje su u zadnje vrijeme jako aktivne u promicanju svoje agende - rekao je Picula.

U HNS-u su puno tvrđi u svojim stajalištima prema ovom pitanju. Uoči zadnjih parlamentarnih izbora u prosincu 2011. sadašnja predsjednica ove stranke Vesna Pusić rekla je da je "vjeronauk u školama izazvao sto problema zbog čega bi za sve bilo puno pametnije da se predaje u crkvi." Međutim, ona nije javno zahtijevala reviziju ugovora s Vatikanom. To su, istina, učinili predstavnici mladeži HNS-a, ali vodstvo stranke se o tome nije očitovalo.

Zlatko CRNČEC

Ivo Josipović

predsjednik RH

Nema potrebe razgovarati o nečemu što dobro funkcionira

Najčitanije iz rubrike