Osijek
PROSVJED PRED KAZALIŠTEM

Zbog osječkog HNK zaustavit ćemo
sve kulturne institucije u Hrvatskoj
Objavljeno 27. prosinca, 2013.

Glasno zviždanje, lupa čegrtaljki, pjevanje opernog zbora i solista, govori sindikalnih vođa, transparenti...

Sve navedeno bili su načini na koji su sindikalisti i više od 150 djelatnika Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku jučer rano poslijepodne, na 45-minutnom prosvjedu ispred zgrade Kazališta, upozorili na neizdrživu situaciju bezvlašća koja od 10. prosinca vlada u toj instituciji.

Podsjetimo, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi organizirao je ovaj prosvjed “jer se osnivači i financijeri, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, odbijaju dogovoriti o v.d. intendanta, što u ovom trenutku onemogućava normalan rad najveće osječke ustanove u kulturi”. “Naš Sindikat okuplja više od 4.000 članova diljem RH, između ostalih i sva javna hrvatska kazališta. Zbog politike koja nije imenovala v.d. intendanta, ova kazališna kuća u ovom trenutku je u potpunoj blokadi. Ponuđenih rješenja nema jer se političari ne mogu dogovoriti, dapače otvorilo se trgovanje, što smatramo potpuno neprimjerenim. Zbog veličine i značaja osječkog HNK potrebno je hitno se uozbiljiti i odraditi posao za koji su političari plaćeni, a to je dogovoriti se oko vršitelja dužnosti”, apelirala je Ljubica Pilić, glavna tajnica HSDK. Nakon što su članovi opernog zbora uz klavirsku pratnju Igora Valerija otpjevali ariju “Va pensiero”, odnosno poznati Zbor Židova iz opere “Nabucco” G. Verdija, okupljenima su se obratili i sindikalni povjerenici osječkog HNK Miroslav Čabraja i Ladisav Vrgoč. Potonji je pročitao niz brzojava podrške kolega iz ostalih kuća iz Zagreba, Splita, Rijeke i drugih gradova. Na balkonu zgrade bili su izvješeni transparenti s jasnim porukama “Gospodo, ne glumite. To je naš posao” i “Ne pretvarajte naš grad u kazalište apsurda”. Potporu okupljenim kazalištarcima dali su i brojni građani te dio djelatnika Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Skupu su se odazvali i predsjednica Kazališnog vijeća Jasmina Lovrinčević, suprotstavljeni intendantski kandidati Dražena Vrselja i Božidar Šnajder te mnogi drugi. U gomili su se mogle čuti i najave štrajka u HNK-u nakon serije novogodišnjih koncerata, odnosno odmah početkom iduće godine. U ime svih glumaca u RH i podružnice Sindikata hrvatskih glumaca govorio je predsjednik Žarko Savić. “Nužno je u jednom normalnom roku nadići ovu situaciju koja nije razumna i vrlo je štetna. Može imati vrlo teške posljedice za zaposlenike HNK i umjetnike. Stanje je nepotrebno zaoštreno zbog drugih i tuđih interesa. Želimo da se ovo prevlada na vrijeme, a ako se to ne učini, ne bojimo se konfrontacije i eskaliranja stanja. Pokrenut ćemo cjelokupnu javnost u RH koja se tiče kulture. Ako bude potrebno, zaustavit ćemo sve kulturne institucije zbog osječkog HNK!”, oštro je poručio Savić, dok je operna solistica Sanja Toth otpjevala ariju indikativnog naslova “Što će s nama biti sutra” iz mjuzikla “Jalta, Jalta”.

Tomislav LEVAK
Binder: Ne znamo zašto Grad to radi

Dugogodišnji član opernog zbora HNK, Tomislav Binder, izravno je prstom uperio u Grad koji je, prema njegovom mišljenju, glavni krivac za ovu situaciju. "Jednostavno je moralo doći do ovoga jer drugog načina nema. Županija je podržala gospodina Šnajdera, kao i Kazališno vijeće i radne jedinice u HNK-u. Međutim, zapelo je u Gradu. Zbog čega – ne znam. Ne znam zašto to rade. Nije mi nimalo jasno zašto je moralo doći do toga da računi stižu, a mi nemamo potpisnika koji može osigurati da se to plati. Zatvorit će nam struju, vodu, grijanje... Pokušavat ćemo na to upozoriti na svim razinama", poručio je Binder.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike