Regija
LJUBAV VRBANJCA PREMA GOLUBOVIMA

Stopostotni invalid Mirko Iličić život posvetio
humanom hobiju - uzgoju tiplera
Objavljeno 27. prosinca, 2013.
Tipleri su vrhunski letači, idealni za uzgajivače koji vole natjecanja

VINKOVCI/VRBANJA - Dugogodišnji uzgajivač sportskih golubova, stopostotni invalid, član vinkovačke Udruge za pomoć osobama s invaliditetom Bubamara, predsjednik natjecteljske komisije Croatia tiplerske udruge – sve je to 46-godišnji Mirko Iličić iz Vrbanje.

- Veliki sam zaljubljenik u golubove. Otkad znam za sebe, od treće-četvrte godine, kad sam ih prvi put ugledao i prepoznao. Sa šest godina već sam imao prve golubove i ta ljubav evo traje sve do sada - kaže nam Mirko.

Engleski tipler je, objašnjava, savršen letač jer se po dužini leta i izdržljivosti u uvjetima u kojima leti ne može usporediti ni s jednom drugom vrstom letača u svijetu. Dužina leta tiplera je već odavno prešla 20 sati, a tipler je rasa koju uzgajaju svuda u svijetu, na svim kontinentima. To je prava natjecateljska rasa, za vrhunske letove, vrlo zahvalna za držanje i preporuča se uzgajivačima koji imaju natjecateljskog duha.

Velika je Mirkova želja profilirati tiplerski sport u natjecanju golubova u dužini leta.

- Uzgoj, liječenje i selekcija bitan su faktor do uspjeha, stoga želimo educirati i druge golubare ne bimo li pritom privukli mlade članove da se bave ovim lijepim, humanim hobijem. Sport u čovjeku razvija kreativnost i vrijednost, posebnu ljubav prema pticama i prirodi. Zbližava ljude, potiče ih da se druže, razmjenjuju iskustva, natječu se te tako oplemenjuju svoj život i zajednicu. Većina naših članova su dragovoljci Domovinskog rata, među kojima ima i aktivnih, koji su još u vojsci, no veći je broj invalida umirovljenika - kaže Mirko, koji se prisjetio i svog stradavanja.

- Teško sam stradao 1990. godine radeći u Hrvatskim šumama i od tada sam 100-postotni invalid. Nakon gotovo pet godina provedenih na bolovanju aktivno sam se uključio u rad vinkovačke Bubamare. Pomažući drugima, pomagao sam sebi. Ponekad sam iz Vrbanje autom, a volim brzu vožnju, dolazio u Bubamaru i po dva-tri puta na dan. Tu sam punio baterije pozitivom uz ostale članove, kojima je unazad nekoliko godina uvelike olakšano stanje zahvaljujući osobnim asistentima i kućnoj terapiji - kaže nam Mirko ponosno ističući kako se za ovu udrugu i način rada s invalidnim osobama može reći da je broj jedan u Hrvatskoj.

I dok uspješno spaja svoj humanitarni rad u udruzi s ljubavlju i predanošću prema tiplerskom sportu kaže da mu je dan često prekratak za sve što bi htio učiniti.

Roberta MESIĆ
Najuspješniji u 2013.

Na kraju godine poznati su i najbolji rezultati udruge uzgajivača sportskih golubova. Najuspješniji su sa seniorima Zvonimir Šokčević 18.16 sati (vrijeme leta), Zdravko Farkaš 18.10, Boško Šibenik 17.09. Najuspješniji s juniorima su Tomislav Grubanović 13.35, Zvonimir Šokčević 12.40, Branimir Rozman 8.24 sati. Kup je osvojio Marinko Rajić rezultatom 17.06 sati. Najduži dan je osvojio Vitomir Marijanović rezultatom 9.22 sati. Međunarodno mladi osvojio je Branimir Rozman 14.58 sati, kao i Let grada Vukovara sa 14.15 sati. Ukupni pobjednik za 2013. godinu je Zvonimir Šokčević s preletenih 54.15 sati iz 4 leta. CTU je prigodom desetogodišnjice djelovanja nagradio priznanjima, titulom majstor, članove koji su letjeli golubovima seniorima 18 sati te juniorima 16 sati. Majstori sa seniorima su Ivica Jakobović, Branimir Rozman, Mirko Bereš, Eduard Hazurović, Zdravko Farkaš, Zvonimir Šokčević te posmrtno Viktor Higi, a majstori s juniorima Slavko Gillinger, Oliver Purić, Mirko Bereš i Mirko Iličić.

Deset godina udruge

U Osijeku je nedavno održana izvještajna skupština Croatia tiplerske udruge na kojoj je svečano obilježena i deseta godina rada. “Skupštini su se odazvali i gosti iz Vojvođanskog tiplerskog saveza, iz Šida Rade Matić, Duško Stankijević iz Sombora, Zoran Pavlica iz Brčkog. Natjecateljska sezona bila je uspješna te su članovi nagrađeni peharima i diplomama”, ističe Mirko. Izabrana je nova natjecateljska komisija, čiji je predsjednik Mirko Iličić, a u kojoj su još Branimir Rozman i Zvonimir Šokčević.

Možda ste propustili...

ZA DVIJE DO TRI GODINE OČEKUJU ZAVRŠETAK GRADNJE

U Poduzetničkoj zoni Duga Međa sunčana elektrana

NA PODRUČJU VINKOVACA JAČAJU GOSPODARSKE AKTIVNOSTI

U pola godine dano 28 posto više građevinskih dozvola nego u 2020.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA IŠČEKUJE RAZGOVORE I NOVAC

"Poirot kod Strizivojne" čeka dva ministarstva

2

VRTIĆ BEZ RAVNATELJICE

Plečić: Općina me ignorirala

3

KARANAČKA ULICA ZABORAVLJENOG VREMENA

Svaki predmet naći će se u Registru kulturnih dobara