Regija
ŽUPANJA

Prijeti li vrtiću u Šećerani zatvaranje?
Vijećnici traže veću participaciju roditelja
Objavljeno 26. prosinca, 2013.

ŽUPANJA – Izvješće o radu Dječjeg vrtića Maslačak u 2013. godini, koje je na sjednici Općinskog vijeća podnijela ravnateljica Terezija Nemetz, potaknulo je zanimljivu raspravu. Vijećnik SDP-a Željko Džoić-Roka ustvrdio da su gradom krenule špekulacije o tome da će područni objekt Vrtića u naselju Šećerana biti zatvoren.

– Iako za to postoje objektivni razlozi, apelirao bih na osnivače i vodstvo Maslačka da se to ipak ne dogodi jer to je naselje već ionako zapostavljeno i ne bi bilo u redu da još i vrtić ukinemo - rekao je Džoić, pozvavši da se uređenju tog objekta posveti još više pozornosti.

Ravnateljica Nemetz istaknula je da je objekat u naselju Šećerana obnovljen i uređen u skladu s mogućnostima. Priznala je da taj objekt ekonomski nije isplativ, pohađa ga samo jedna odgojna skupina od 24 mališana i od prikupljenih sredstava ne mogu se pokriti ni osnovni materijalni troškovi. Ondje se, između ostaloga, i dva puta dnevno moraju odvoziti obroci, a tu je i održavanje, grijanje, i sve je to određeni balast za ustanovu. Napomenula je da odluku o zatvaranju ili eventualnoj prodaji objekta na Šećerani, ako bi se jednoga dana išlo u tom smjeru, donosi Grad Županja kao osnivač te ustanove, odnosno Gradsko vijeće.

Vijećnik HNS-a Mladen Huber konstatirao je kako za rad Vrtića Grad godišnje izdvaja 3,5 milijuna kuna, čak 15 posto ukupnog gradskog proračuna, što čini čak 75 posto ukupnih prihoda te ustanove. Drži da to nije u redu te je predložio da za funkcioniranje Maslačka Grad izdvaja 50 posto potrebnih sredstava, a da preostalih 50 posto troškova snose roditelji.

– Vrtić uglavnom pohađaju djeca čija su oba roditelja zaposlena, a među njima su i oni koji mjesečno zarađuju i 15.000 kuna, pa ako već rade, neka i više plate za boravak svoje djece u vrtićima - zaključio je Huber.

Nemetz je istaknula da je iz podataka zatraženih od drugih gradova o postotku sufinanciranja rada vrtića čiji su osnivači vidljivo da je županjski među vrtićima čiji rad Grad sufinancira u nižem postotku u odnosu prema gradovima u okruženju. Ustvrdila je da je i sama iznenađena brojem djece koja pohađaju vrtić, a čiji roditelji nisu zaposleni. Što se tiče onih s primanjima od 15 tisuća kuna, ustvrdila je da za takve ne zna i ako ih ima, da su doista rijedak slučaj, podsjetivši da je odluka o eventualnim korekcijama cijena također u nadležnosti Grada Županje i Gradskog vijeća.

Potpredsjednik Vijeća Ivan Grigić rekao je da u mogućem zatvaranju objekta u naselju Šećerana ne vidi ništa sporno, jer u potpuno uređenoj i opremljenoj centralnoj zgradi Maslačka, koja se prostire na 2.400 četvornih metara, ima dovoljno prostora i za mališane sa Šećerane, čime bi se izbjegli nepotrebni troškovi. Što se tiče udaljenosti, kao često spominjanog razloga, dodao je da ako roditelji iz Šantave mogu svoju djecu voditi u vrtić, ne vidi razloga zašto to ne bi mogli i roditelji iz naselja Šećerana. Osim toga, Grad bi dobio toliko potreban prostor za rad gradskih udruga koje godinama vape za smještajem. Marija Lešić Omerović

Zgrada vrtića udrugama?

Kada je riječ o ideji uštede predajom zgrade vrtića udrugama, ravnateljica Nemetz smatra da to baš i ne bi bilo najsretnije rješenje jer su dosadašnja iskustva pokazala da se udruge ne mogu složiti oko korištenja zajedničkog prostora, odnosno plaćanja režija, tako da bi sav trošak u konačnici ponovno spao na Grad.

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike