Osijek
OSJEČANI MEĐU NAJAKTIVNIJIMA

Samozapošljavanje: HZZ u Osijeku odobrio 660 ideja, u Zagrebu samo njih 1.004
Objavljeno 24. prosinca, 2013.
Nezaposleni najviše problema imaju s pisanjem troškovnika, jer nemaju viziju cijene poslovanja

Kažemo li kako su na području Zagreba ove godine poticaje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iskoristile 1.004 osobe, a u istom razdoblju u Osijeku čak njih 660, onda je jasno kako je područni ured osječkog HZZ-a pri vrhu u korištenju ove mjere, a Osječani među najaktivnijima u samozapošljavanju.

- Još 20 poslovnih planova je u obradi, a recimo kako su istodobno sami poslodavci sredstva za zapošljavanje djelatnika u posebnim kategorijama koristili u 508 slučajeva, pa je mjera samozapošljavanja znatno popularnija, naglašava Miroslav Vanek s HZZO-a.

Stručna savjetnica HZZ-a Nataša Štiglec, koja i radi savjetovanje s korisnicima poticaja za samozapošljavanje, ističe kako su najčešće predlagani poslovni projekti za koje se traže sredstva za samozapošljavanje oni za otvaranje salona za uljepšavanje, frizerski obrti, ali i marketinške agencije, web-shopovi, te prodaja i usluge preko interneta, a koje su zapravo i posao iz vlastitog doma.

- Ima svega - od ideja za tvrtke koje se bave solarnom energijom do pčelarstva, a u 90 posto slučajeva mi poslovne planove ocjenjujemo pozitivno. Primijetili smo da je svima koji pišu poslovni plan najveći problem izraditi troškovnik, to jest da većina nezaposlenih koji žele ući u svoj projekt nije svjesna koliki su stvarni troškovi poslovanja. Stoga ćemo ubuduće najviše raditi na tome da korisnike sredstava usmjerimo da izračunaju koliki bi im bili minimalni troškovi i minimalni prihodi. Nužno je prethodno istražiti tržište, a nezaposlene često muči i dvojba bi li otvorili obrt ili tvrtku pa ih mi u suradnji s različitim ustanovama pokušavamo uputiti u poslovanje različitih subjekata kako bismo znali u što ulaze - objašnjava Nataša Štiglec.

Recimo kako je visina potpore za samozapošljavanja različita i ovisi o tome otvara li se paušalni obrt ili tvrtka, a ovisi i o stručnoj spremi te se kreće od 18.880 kuna do 35.400 kuna, što je najviši iznos i mogu ga dobiti osobe s VSS-om koje otvaraju tvrtku ili dohodovni obrt. Isplata novca ide tromjesečno, a u slučaju da vam posao ne uspije, dužni ste HZZ-u vratiti novac. Da se novac ne može samo tako uzeti, potvrđuje i činjenica da uoči potpisivanja ugovora s HZZ-om morate donijeti i bjanko zadužnicu, a svaka tri mjeseca HZZ-u korisnik poticaja tijekom godine dana dužan je dokazati pozitivno poslovanje svoje djelatnosti. Zanimljiv je i podatak da ova sredstva možete koristiti bez obzira na dužinu prijave na HZZ-u i bez obzira na način na koji ste raskinuli prethodni radni ugovor. Odnosno, ako ste trenutačno nezadovoljni svojim poslom i imate dobru poslovnu ideju za posao, možete dati otkaz i prijaviti se za sredstva koja će vam uz dobar poslovni plan biti odobrena.

Nefreteta Z.EBERHARD

4.265

osoba iskoristilo je sredstva za samozapošljavanje na razini Hrvatske

18.880

kuna najmanji iznos poticaja za samozapošljavanje

35.400

najviši iznos poticaja za zapošljavanje

Najčešće predlagani poslovni projekti jesu saloni za uljepšavanje, frizerski obrti, ali i marketinške agencije, web-shopovi te prodaja i usluge preko interneta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana