Regija
PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ PREREZAO VRPCU

Babina Greda: Kreće gradnja najveće
energane na šumsku biomasu u RH
Objavljeno 24. prosinca, 2013.
Završetak gradnje i početak rada elektrane očekuje se sredinom 2015. godine

BABINA GREDA – Simboličnim rezanjem vrpce Predsjednik Republike Ivo Josipović jučer je u industrijskoj zoni Tečine, u Babinoj Gredi, označio početak gradnje najvećeg hrvatskog kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu snage 9,7 MW „Viridas Biomass“ i implementacije 50 milijuna eura vrijedne investicije.

– Djed Mraz je Babinoj Gredi donio najbolji mogući dar, investiciju koja treba biti primjer drugima i koja je za nas sve znak optimizma, prekretnica i pokazatelj da ćemo u 2014. krenuti u dobrom smjeru. Na ovu će se investiciju naslanjati drugi projekti, druge djelatnosti i dati novi polet. Želim da se na Babinu Gredu ugledaju i drugi te da u sljedećoj godini investitori više ne moraju papirologiju rješavati tri godine i prolaziti toliku proceduru, jer mnogi kažu da je borba papirima mnogo teža nego borba s lopatom - zaključio je Josipović.

Nositelj projekta je društvo Uni Viridas d.o.o. iz Zagreba, čiji je većinski osnivač Unit Investment N.V., tursko-belgijska energetska korporacija koji ima više od 40 godina iskustva na području energetike te u svom projektnom portfelju posjeduje 3000 MW, uključujući termoelektrane na prirodni plin, velike hidroelektrane te obnovljive izvore energije na području Turske, Europe i Bliskog istoka. Potpisan je 14-godišnji ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om, 14-godišnjim ugovorom s Hrvatskim šumama osigurana je sirovina, drvena sječka, a nabavljena je i sva potrebna oprema. Završetak gradnje i početak operativnog rada elektrane očekuje se sredinom 2015. godine.

U drugoj razvojnoj fazi, sagradit će se još i staklenici, peletarnica i hladnjača, a ukupna ulaganja s drugom fazom premašit će iznos i od 70 milijuna eura. Proizvođač opreme i izvođač radova je finska tvrtka MW Power OY, vodeći europski proizvođač opreme na području biomase koja je podružnica Metso korporacije, globalne korporacije s 28.000 zaposlenika u više od 50 zemalja. Suradnja tih korporacija trenutačno je najveća greenfield investicija na području Vukovarsko-srijemske županije i šire te predstavlja prvo direktno strano ulaganje u Hrvatsku u 2013. godini. Načelnik Babine Grede Josip Krnić u svome je nastupu bio vrlo emotivan, ustvrdivši da je riječ o projektu od kojeg će lokalna zajednica imati višestruke koristi.

– Energana će napajati pola Vukovarsko-srijemske županije koja će biti energetski neovisna. Općini Babina Greda donijet će financijsku neovisnost, u zoni će se do kraja 2015. otvoriti 200 radnih mjesta i kada su me investitori izvijestili da je projekt dobio zeleno svjetlo i da kreće, plakao sam cijelim putem od Zagreba do Babine Grede - rekao je Krnić.

I ostali govornici, investitori i izvođači radova nisu krili zadovoljstvo i ponos početkom realizacije vrijednog projekta koji je, ustvrdili su, važan iskorak i odlična referenca za sve buduće projekte u Hrvatskoj i uspješan primjer snažne potpore Vlade i lokalne zajednice investitorima koji žele ulagati, za što Hrvatska ima veliki potencijal.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ENEGRIJA BUDUĆNOSTI

“Poticanjem razvoja obnovljivih izvora energije pokazujemo da nam je stalo kakvo okruženje ostavljamo budućim generacijama. Energija budućnosti koristi nepotrebni otpad današnjice, ona čuva okoliš, stvara nova radna mjesa, pokreće gospodarstvo i unaprjeđuje naše živote. Drago nam je što je jedna takva investicija zaživjela u Hrvatskoj, a posebno nam je drago da je to Slavonija iza koje su teška vremena. Usudio bih se reći da je ovo početak jednog lijepog prijateljstva”, izjavio je član Uprave Unit Investment N.V. te član Uprave Uni Viridasa g. Erhan Uzil.

ENERGANA

će napajati pola Vukovarsko-srijemske županije koja će ZAHVALJUJUĆI TOME biti energetski neovisna

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike