Regija
ZA INFRASTRUKTURU 7,8 MILIJUNA KN

Županja: U planu obnova Trga u Aleji MH, rastjerivač vrana u Šećerani…
Objavljeno 23. prosinca, 2013.

ŽUPANJA – U održavanje komunalne infrastrukture u Županji će u sljedećoj godini biti uloženo gotovo 7,8 milijuna kuna, od čega 5,7 milijuna iz gradskog proračuna, a ostatak će osigurati Hrvatske vode. Najveći iznos, točnije 2,3 milijuna kuna, bit će utrošen za održavanje javnih površina, prije svega za obnovu nogostupa. U planu su ulice Matije Gupca - južna strana, glavni ulaz u naselje Šećerana, Trg Republike, Ulica Stjepana Grubera - južna strana, Veliki kraj od Aleje Matice hrvatske do kružnog toka, spoj nogostupa u raskrižju ulica Josipa Jelačića i Vladimira Nazora, spoj Strossmayerove i Ilirskog preporoda te nogostup kod Slavonija Nove. U 2014. na red će napokon doći i obnova Trga u Aleji Matice hrvatske te uređenje javne površine i parkirališta kod OŠ Ivana Kozarca, čime će se omogućiti siguran promet pješaka i učenika. Građani koji žive u Aleji Matice hrvatske dobit će i veliki fitnes na otvorenom, bit će sanirana postojeća dječja igrališta u gradu i nabavljeni novi elementi, a u 2014. i mještani naselja Šećerana konačno će dobiti ultrazvučni rastjerivač vrana koje im godinama zagorčavaju život. Programom održavanja komunalne infrastrukture za sljedeću godinu obuhvaćena je javna rasvjeta, a dio proračunskih sredstava bit će utrošen za čišćenje javnih površina, odvodnju atmosferskih voda, održavanje nerazvrstanih cesta, održavanje groblja te za nepredviđene radove.

Nešto više od dva milijuna kuna koje će namaknuti Hrvatske vode utrošit će se u održavanje rijeke Save, Bosuta i kanalske mreže. Vijećnik SDP-a Željko Džoić konstatirao je kako se često ističe, a što je u gradu i vidljivo, da Hrvatske vode puno ulažu u Županju, što je pohvalno, ali ga zanima točan podatak koliko novca Županjci u obliku fiskalnih i parafiskalnih nameta godišnje uplate na račun Hrvatskih voda.

– Zanima me isključivo grad, nikakve stranke ni opcije. Smatram da imamo i moralno i logično opravdanje od Hrvatskih voda tražiti da još više participiraju u radovima na našem području - zaključio je Džoić.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Damir Parmać odgovorio je da su u vodoopskrbu i odvodnju Hrvatske vode u Županju uložile tisuću puta više nego što su naplatile od građana. M. Lešić Omerović

“Opasne” fontane

Vijećnik HSU-a Tomislav Ivanić zatražio je hitnu intervenciju Grada i ograđivanje fontana na Trgu kralja Tomislava koje su neposredna opasnost za djecu, invalide i ostale građane. Upozorio je kako je razmak među blokovima i šest centimetara, a u međuprostor propadaju kotači od bicikla, invalidskih i dječkih kolica, štake… Apelirao je da se fontane bar prekriju daskama jer ionako zimi nisu u funkciji. Parmać je pojasnio da je trg autorsko djelo i da se preinake ne mogu raditi, no složio se s tim da je primjedba na mjestu i obećao da će se pronaći najbolje rješenje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana