Svijet
PRIPADNICI "SEDME SILE" U OPASNOSTI

Ove godine diljem svijeta ubijen čak 71 novinar!
Objavljeno 20. prosinca, 2013.

Nevladina udruga Reporteri bez granica (Reporters Without Borders, Reporters Sans Frontieres), priopćila je da je u svijetu tijekom 2013. ubijen 71 novinar, što je tek nešto manje u odnosu na prošlu godinu.

Kako je upozorila medijska organizacija, u porastu je broj otmica pripadnika tzv. sedme sile.

"Sirija, Somalija i Pakistan zadržale su svoj položaj među pet nasmrtonosnijih zemalja svijeta za medijske djelatnike", navela je organizacija Reporteri bez granica, a prenijela je novinska agencija France presse. Tim trima zemljama pridružile su se ove godine Indija i Filipini, koji su zamijenile Meksiko i Brazil, iako je broj ubijenih novinara u Brazilu, a to je pet žrtava, isti kao i prošle godine.

U usporedbi s prošlom godinom, kada je ubijeno 88 novinara, u 2013. godini broj ubijenih novinara opao je za 20 posto.

Reporteri bez granica, sa sjedištem u Parizu, upozorili su da je broj otetih novinara skočio s 38 u prošloj na 87 u ovoj godini, a više od polovine otmica dogodilo se u Siriji.

Više od 178 novinara trenutačno se nalazi u zatvorima diljem svijeta, između ostalih zemalja i u Kini, Turskoj, Siriji, Iranu, Eritreji.

Jučer se oglasio i Odbor za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists) sa sjedišem u New Yorku, priopćio je da su u 2013. godini ubijena 52 novinara, što je za trećinu manje nego godinu dana ranije, a da se 211 novinara nalazi u zatvorima diljem svijeta. (gs)

178

toliko novinara nalazi se trenutačno u zatvorima diljem svijeta, između ostalih zemalja i u Kini, Turskoj, Siriji, Iranu i Eritreji

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

POZIV NA JAČU OBRANU

Macron: Europa bi mogla umrijeti

Najčitanije iz rubrike