Novosti
I DALJE IZ RUKU POŠTARA

Tekući račun obvezan samo umirovljenima od siječnja 2014. godine
Objavljeno 19. prosinca, 2013.
Troškovi isplate putem pošte i dalje idu na teret državnog proračuna

Svi postojeći umirovljenici koji primaju mirovinu iz ruku poštara nastavit će s tom praksom i ubuduće.

To znači da nema ništa od najave Vlade da će 200.000 umirovljenika izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2014. godine mirovinu morati primati putem banaka.

- Novi Zakon o mirovinskom osiguranju, prema čl. 96., odnosit će se na korisnike mirovina i drugih primanja iz mirovinskog osiguranja koji ta primanja ostvare od 1. siječnja i nadalje. Za one ostvarene i isplaćivane do 31. prosinca 2013. zadržava se i nakon 1. siječnja 2014. dosadašnji način isplate putem banaka u Republici Hrvatskoj, odnosno u inozemstvo i putem pošte na adresu korisnika. Troškove isplate putem pošte snosi državni proračun, pojašnjava Filip Dujmović, glasnogovornik HZMO-a.

Ova vijest jednako je razveselila i umirovljenike, ali i djelatnike Hrvatske Pošte. Glasnogovornica Jo Kempen tako kaže da su umirovljenici posljednjih mjeseci vukli poštare za rukav te se raspitivali hoće li doista morati otvoriti tekući račun i pod stare dane učiti o PIN-ovima i ostaloj modernoj tehnologiji. Kempen kaže kako unatoč činjenici da modernije modele treba prihvaćati, onaj koji se tiče isplate mirovine putem pošte svi su umirovljenici dočekali s oduševljenjem.

- Korisnici vjeruju poštarima i bili su zabrinuti, posebice korisnici u ruralnim područjima. Mi ćemo imati određene modele s bankama, no nije još sve definirano, poručila je Kempen.

Marija Sužnjević, predsjednica osječke Matice umirovljenika, s oduševljenjem je dočekala ovu vijest koju će, kaže, odmah prenijeti članovima. Brojni su negodovali što će dugogodišnja dobra suradnja i povjerenje s poštarom nestati, srećom, postojeći umirovljenici ipak će i dalje na svojim vratima svakoga mjeseca dočekivati mirovinu iz ruku svoga poštara.

Marija MIHELIĆ
ŠTO PROPISUJE ZAKON O MIROVINSKOM OSIGURANJU?

Prema članku 96. Zakona o mirovinskom osiguranju, mirovine i druga primanja isplaćuju se putem banaka u Hrvatskoj ili u inozemstvu, a na zahtjev korisnika može se unutar države isplaćivati putem pošte, no u tom slučaju korisnik snosi troškove isplate. To se, dakle, odnosi na one koji će ostvariti pravo na mirovinu nakon 1. siječnja 2014. Članak propisuje i iznimke za koje će troškove snositi državni proračun, a riječ je o osobama oboljelima od cijelog niza težih bolesti. Također, država će snositi troškove i za osobe koje imaju tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta od najmanje 80 posto, ali i onima kojima je priznato pravo na doplatak i pomoć za njegu, te pravo na osobnu invalidninu. Troškove neće snositi ni oni kojima je boravište udaljeno više od deset kilometara od najbliže poslovnice banke ili pošte.

200

tisuća umirovljenika u Hrvatskoj primaju mirovinu putem pošte

Možda ste propustili...

KUĆANSTVA U PLUSU 6,2 MILIJARDE EURA U GODINU DANA

Veća financijska imovina, a i obveze

ZBOG SUMNJE NA KORUPCIJU UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK MINISTRICE KULTURE

Obuljen Koržinek: Priopćenje EPPO-a potvrđuje da smo spriječili prijevaru

Najčitanije iz rubrike