Regija
KOŽARA PROMIJENILA LOKACIJU

Umjesto u Županji, Dinoza Mate Klarića
kožu će otkupljivati u Bošnjacima
Objavljeno 19. prosinca, 2013.
Klarić kaže da u Županji tri i pol godine čeka dozvolu za gradnju

ŽUPANJA– Iako se očekivalo da će tvrtka Dinoza uskoro početi s realizacijom najavljenog projekta, odnosno sagraditi halu i prateće prostorije za otkup, soljenje i pakiranje kože od goveda i ovaca, investitor je promijenio plan i s tim će poslom umjesto u Županji krenuti u - Bošnjacima. Dinoza je, podsjećamo, u lipnju 2010. godine kupila 20.000 četvornih metara zemljišta u Industrijskoj ulici u Županji, u blizini Same Deutz Fahra.

– Ni nakon tri i pol godine od podnošenja zahtjeva još nisam dobio dozvolu za gradnju i više ne mogu čekati. Svi vlakovi mi prolaze. Odlučio sam ne sjediti prekriženih ruku, tražiti druga rješenja i što prije krenuti s poslom - pojasnio nam je vlasnik Mato Klarić.

Prije nepunih mjesec dana na javnoj dražbi Trgovačkog suda u Osijeku kupio je bivšu klaonicu kunića u Bošnjacima, koja godinama zjapi prazna i neiskorištena nakon što je tvrtka Kunis d.d. završila u stečaju.

– Taj objekt gotovo u cijelosti zadovoljava naše potrebe i uvjete kojima moramo udovoljiti za obavljanje naših djelatnosti. Trebaju samo još neke sitne preinake i izlazak komisije koja će obaviti pregled i dati nam dozvolu za početak rada. Iskreno se nadam da će to biti već sljedeći mjesec - ističe Klarić.

Od Županje, kaže, nije odustao jer u dogledno vrijeme ondje planira proširiti posao i trebat će mu novi kapaciteti. U Bošnjacima u početku planira zaposliti desetak radnika, a ovisno o potrebi i obujmu posla njihov će se broj povećavati. U kožari u Orašju Dinoza zapošljava 22 radnika.

U Bošnjacima će, pojašnjava Klarić, prikupljati kožu iz regije, soliti je, konzervirati i pakirati u pakiranja razne kilaže, ovisno o željama i potrebama kupaca. Gotovo 99 posto završava na europskom tržištu, a čak 80 posto kože isporučuje se za autoindustriju. Napominje kako na potezu Sisak - Kutina - Virovitica pa sve do granice sa Srbijom nema registriranog i prema kriterijima EU sagrađenog radnog prostora za prikupljanje, izvoz i uvoz sirove slane kože. Sama činjenica da je Hrvatska sada i članica EU, Dinozi će, ustvrdio je Klarić, uvelike olakšati plasman proizvoda.

Prije negoli je prošlog mjeseca kupio klaonicu kunića u Bošnjacima i prije negoli je priča krenula u drugom smjeru, vlasnik Dinoze se obratio Gradu Županji sa zamolbom za umanjenje dijela preostalog duga za komunalni doprinos. Od ukupne obveze u iznosu od 74.451,30 kuna, za uplatu je ostalo 13.000 kuna. Istoga dana kada je bila javna dražba, Gradsko vijeće donijelo je odluku kojom se Dinoza oslobođa plaćanja 50 posto preostalog duga, odnosno 6.514 kuna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Gotovo 99 posto završava na europskom tržištu, a čak 80 posto kože isporučuje se za autoindustriju

Klarić za početak planira zaposliti

10

radnika

Klarić je na javnoj dražbi kupio bivšu klaonicu kunića u Bošnjacima

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike