Regija
POKAZALI KAKO SE ČUVA BAŠTINA

Božićni koncert županjskog “Tomislava”
Objavljeno 18. prosinca, 2013.

ŽUPANJA - Tradicionalnim godišnjim koncertom pod nazivom “Županjci Županji” u povodu božićnih blagdana, članovi KUU “Tomislav” oduševili su svoje sugrađane i pokazali kako se običaji njihovih pradidova prenose s koljena na koljeno.

- Mislim da nije preskromno reći da je “Tomislav” u određenom smislu preteča mnogim gradskim kulturnim udrugama. U “Tomislavu” se prije 110 godina zborno pjevalo, glumilo i plesalo. Dugo je to razdoblje, u kojem se dosta toga lijepog dogodilo i u ljudskom i u umjetničkom smislu. Ovo neprocjenjivo zavičajno i nacionalno bogatstvo prepoznala je naša lokalna samouprava i dodijelila mu gradsko i županijsko priznanje uz želju da “Tomislav” i dalje bude čuvar kulturnog i nacionalnog identiteta, baštine, narodnog ruha i županjskog duha - rekao je Zvonimir Stjepanović, predsjednik Komisije za kulturnu djelatnost grada Županje.

Koncert su otvorili najmlađi, uzrasta do sedam godina, koji su pokazali kako se već od malih nogu razvija osjećaj pripadnosti i ljubavi prema tradicijskoj baštini i svome gradu. Nastupili su folkloraši iz još tri uzrasne skupine prikazavši obradu poznatih običaja - Cvitnice, svatovskog običaja, ljelja, županjskog pokladnog običaja vuka i bula, ispraćaj novaka u vojsku… U drugom dijelu koncerta prikazan je glazbeno-plesni kolaž iz nekoliko krajeva Lijepe Naše. Na kraju su svi sudionici koncerta, zajedno s publikom i uz pratnju tamburaškog sastava “Kristali”, otpjevali jednu od najljepših adventskih pjesama “Visom leteć ptice male”. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike