Regija
NOVI NATJEČAJ ZA STOLARIJU I FASADU?

Veliki interes za nepovratna sredstva
Vukovarsko-srijemske županije
Objavljeno 18. prosinca, 2013.

ŽUPANJA – Interes građana za ugradnju energetski učinkovite vanjske stolarije i fasade, odnosno povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice, uz 50-postotnu potporu Vukovarsko-srijemske županije premašio je sva očekivanja. Iako Županija već nekoliko godina raspisuje natječaje s ciljem poticanja projekata energetske učinkovitosti, odnosno korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba, primjerice za ugradnju solarnih kolektora, natječaj za stolariju i fasadu, koji je početkom kolovoza prvi put raspisan, izazvao je pravu pomamu.

To nam je potvrdio i direktor županijske komunalne tvrtke Eko-sustav d.o.o. Mihajlo Nađ, ustvrdivši da se javilo više od 400 potencijalnih korisnika nepovratnih sredstava, a sa njih 187 sklopljeni su ugovori.

– Fond za energetsku učinkovitost Vukovarsko-srijemskoj županiji ove je godine odobrio određena sredstva za tu namjenu za razdoblje od dvije godine, a mi smo ih već u prvoj godini potrošili. Sljedeći natječaj na koji će se Županija javiti Fond će raspisati tek 2015., tako da tek tada možemo računati na nova sredstva za naše sugrađane - pojašnjava Nađ.

Fond i Županija korisnicima financiraju 50 posto troškova izvedenih radova do maksimalnog iznosa od 35.000 kuna po kućanstvu. Uručuju im se vrijednosni kuponi kao instrument plaćanja pri ugradnji povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice te ugradnji i energetski učinkovite vanjske stolarije. Nepovratna novčana sredstva dodjeljuju se za izvedene radove na temelju ispostavljenog računa na kojemu je spojeno fakturiranje radova, ovjerenog zapisnika ovlaštenog izvođača da su radovi izvedeni prema uputama proizvođača, popunjenog i ovjerenog vrijednosnog kupona i obračuna izvedenih količina radova u formi građevinske dokaznice mjera. Građani s kojima su sklopljeni ugovori imaju obvezu do kraja godine iskoristiti odobrena sredstva, ali zbog zahladnjenja njih 40 neće ih uspjeti realizirati.

– Njima smo ponudili prolongiranje roka do 30. travnja, što je većina i prihvatila, a samo će manji broj ostati neiskorišten. U svakom slučaju, ovisno o tome koliko će nam sredstava ostati na raspolaganju odlučit ćemo hoćemo li na proljeće ići u raspisivanje novog natječaja - zaključuje Nađ. M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

TRIIBINA O KVALITETI ŽIVOTA BRANITELJA

Pogrešna je percepcija da branitelji ni o čemu ne brinu

RAZVOJNA AGENCIJA VSŽ-A I ESI FONDOVI

RA sudjelovala u više od 190 razvojnih projekata

GLAZBENO-SCENSKA ČAROLIJA NA DRŽAVOJ ERGELI ĐAKOVO

Božićni bal lipicanaca uz Anđela čuvara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana