Regija
KRATAK JE PUT OD REKREACIJE DO PATOLOGIJE

16-godišnjci se klade s pristankom
roditelja koji im daju novac
Objavljeno 17. prosinca, 2013.

ĐAKOVO – Od osam 16-godišnjaka u jednoj đakovačkoj srednjoj školi njih šest priznalo je da se redovito kladi, a, što je još gore, svih šest tvrdi da za njihov “hobi” znaju roditelji! Upozorio je na tu činjenicu nedavno na roditeljskom sastanku razrednik šestorice rekavši da ih često zna vidjeti kako na hodniku u vrijeme odmora “listaju” sadržaj na svojim mobitelima, komentirajući rezultate, koeficijente i slično.

Gotovo nevjerojatnim zvuči da bi neki roditelj svom djetetu, kad krene u školu, uz novac za sendvič udijelio koju kunu i za uplatu listića. Udruga za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost, čija se terapijska zajednica nalazi u Vrbici, bavi se i slučajevima ovisnosti o kocki, odnosno o klađenju. I u ovom trenutku, kaže njezin predsjednik Tomislav Mišetić, ondje je nekoliko korisnika s tim problemom. No, upozorava Mišetić, iako su oni spremni pomoći i savjetovati roditelje i one čije su sklonosti klađenju prešle granice, na njihova se vrata kuca nakon što, kako kaže, rekreativno postane patološko.

- Kada je riječ o dobi od 16 godina, vjerujem da je to rekreativno klađenje. Rijetki su oni koji se nama javljaju a da su ispod trideset godina. Inače, nakon što klađenje preraste u ovisnost, proces odvikavanja vrlo je sličan kao kod ovisnosti o alkoholu ili drogama. Uglavnom su to vrlo slični problemi i odvikavanje traje oko godinu dana - objašnjava Mišetić.

Kladionice zabranjuju klađenje maloljetnim osobama, a na web stranici jedne od njih pronašli smo i zanimljiv test samoprocjene, odnosno prevencije ovisnosti. Ondje je dvadesetak pitanja na koja ispitanik treba odgovoriti, a posljednje se odnosi na mogućnost suicida. Ta kladionica na svojim stranicama nudi i nekoliko adresa u Zagrebu, Rijeci i Splitu na kojima oni koji su pretjerali s klađenjem mogu potražiti pomoć. M. Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike