Regija
POVRATNIKU IZ NJEMAČKE BANKA USKRATILA KREDIT

Uložio sve, a klaonica i pogon
za preradu mesa zjape prazni
Objavljeno 17. prosinca, 2013.

POSAVSKI PODGAJCI – Unatoč velikoj želji i nastojanjima da u svome rodnom selu sagradi pogon i pokrene proizvodnju, zaposli ljude i kao povratnik iz Njemačke, gdje je radio tri desetljeća, pridonese razvoju istočnog dijela županjske Posavine, Drago Turudić nije uspio ostvariti svoje planove.

U Posavske Podgajce vratio se prije 15 godina i pun entuzijazma krenuo u poduzetničke vode.

- Dobro je krenulo, preko HBOR-a sam dobio 300.000 tadašnjih njemačkih maraka za pokretanje proizvodnje jer je tada vrijedio ugovor između Hrvatske i Njemačke kojim svi oni koji se odreknu radne dozvole i njemačkih dokumenata i vrate se u Hrvatsku, dobivaju taj iznos - pojašnjava Turudić.

Uložio je i ušteđevinu te uz pomoć kredita sagradio suvremenu klaonicu koja je 2.000 godine dobila uporabnu dozvolu. Zaposlio je nekoliko radnika i počeo uslužno klanje svinja, no ubrzo se pokazalo da posao koji traje samo nekoliko mjeseci u godini nije dostatan za vraćanje kredita i odlučio se proširiti ga gradnjom i opremanjem pogona za preradu mesa. “To je posao koji traje cijelu godinu, zaposlio bih tridesetak radnika i angažirao i 150 kooperanata s ovog područja koji bi imali sigurnog kupca za svoje utovljene svinje”, dodaje.

Zatvorio je cijeli proizvodni ciklus, našao je i tržište u Njemačkoj, a onda je najednom sve stalo. Banka mu je, kaže, uskratila kredit kojim je namjeravao nadograditi objekt. Nedovršeni pogon, koji se prostire na 1.300 četvornih metara, i klaonica kapaciteta 170 svinja dnevno, već tri godine zjape prazni i neiskorišteni, a isključena im je i struja. Turudić ističe kako su mu stručnjaci izradili projekt prema EU standardima čija bi realizacija stajala 12 milijuna kuna.

- Realizirao sam prvu fazu pogona vrijednog pet milijuna kuna, a kada je trebalo nastaviti dalje, banka je jednostavno napravila zid prema meni. Ne mogu tvrditi, ali možda se od mene očekivalo da nekome nešto platim kako bih mogao nastaviti dalje. Ili je uvozničkom lobiju možda zasmetalo što bi se tu proizvodilo slavonsko meso i domaće prerađevine pa oni ne bi mogli prodavati meso uvezeno iz Južne Amerike – ogorčen je.

Priznaje kako bez strateškog partnera kojeg traži, a koji je spreman uložiti dva milijuna eura, nije u mogućnosti sam završiti investiciju koja bi se, uvjeren je, vrlo brzo pokazala isplativom. Turudić smatra kako potreba za takvim objektom postoji jer u Vukovarsko-srijemskoj županiji nedostaje klaonica i pogona za preradu mesa. Čudi ga, kaže, to što nitko od lokalnih dužnosnika nije pokazao interes niti se ikada upitao zbog čega investicija u Posavskim Podgajcima propada, dok broj nezaposlenih ruši sve rekorde, a svinjogojci istovremeno muku muče kome prodati svinje te su prisiljeni odustajati od daljnje proizvodnje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Priznaje kako bez strateškog partnera kojeg traži, nije u mogućnosti sam završiti investiciju

170

svinja dnevno je kapacitet klaonice

Možda ste propustili...

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana