Novosti
RASPRAVA O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADA

Država će plaćati 40 posto obnove
Objavljeno 15. prosinca, 2013.
Za obnovu će biti dovoljna suglasnost 51 posto stanara

Vezani članci

POKREĆE LI SE VLADIN KLJUČNI PROJEKT?

Njemačke tvrtke zainteresirane za energetsku obnovu u Hrvatskoj

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zaključilo je javnu raspravu o Programu energetske obnove stambenih zgrada, kojim bi se vlasnicima kuća i stanova omogućila obnova fasada i krovova, zamjena prozora i sustava grijanja..., uz subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te poticaje iz EU fondova.

U slučaju obiteljskih kuća, konkretno, Fond bi osiguravao do 40 posto sredstava, a lokalna i regionalna samouprava još deset do 20 posto. U slučaju višestambenih zgrada Fond bi pokrivao do 40 posto sredstava, ostalo vlasnici stanova iz pričuve, kredita...

Ministarstvo graditeljstva, međutim, upozorava da će obnova velikog broja zgrada doći u pitanje ako se ne izmijeni Zakon o vlasništvu prema kojemu se traži pristanak na radove svih stanara, osim za one poslove koji se smatraju izvanrednima. Toliku je suglasnost u zgradama uglavnom nemoguće postići te je pravosuđu upućen prijedlog izmjene Zakona o vlasništvu na način da dovoljno bude 51 posto suglasnosti. Pri dodjeli nepovratnih sredstava prednost će imati kuće i zgrade sagrađene do 1980., kad se o toplinskoj izolaciji nije vodilo računa. Više od 60 posto zgrada u Hrvatskoj sagrađeno je do 1980.

Kompletna energetska obnova neizolirane obiteljske kuće na kontinentu, najlošijeg energetskog razreda G, s krovom od približno sto četvornih metara, koštala bi, izračun je ministarstva, 326 tisuća kuna, a rok povrata investicije kroz uštedu toplinske energije bio bi 11 godina. Ista tolika kuća na Jadranu, ali nešto boljeg, E razreda, mogla bi uz ukupno investiranje od 143 tisuće kuna prijeći u najštedljiviji, A+ razred, i investiciju vratiti kroz deset godina. Uloži li u takvu kuću Fond 40 posto svojih sredstava, a lokalna/regionalna samouprava još 20, vlasnik kuće potrošit će 57.200 kuna.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
Možda ste propustili...