Regija
USPJELI SAČUVATI RADNA MJESTA

Po čemu će Županjci
pamtiti 2013. godinu?
Objavljeno 12. prosinca, 2013.

ŽUPANJA – Uz krizu, besparicu, rekordnu nezaposlenost i strepnju za radna mjesta, najznačajniji događaji koji su obilježili 2013. bili su lokalni izbori i to što je 1. srpnja Županja stala na vrata Europe. Ni jedan ni drugi događaj građanima nisu donijeli nikakve promjene. Na vlasti u gradu ostao je HDZ, birači su treći put povjerenje ukazali Davoru Miličeviću, a jedina je novost to što Županjci sada prvi put imaju gradonačelnika koji je i saborski zastupnik, jer je u klupama na Markovom trgu zamijenio Petra Čobankovića. Miličevićev protukandidat Željko Džoić-Roka postao je predsjednik županjskog SDP-a, a dosadašnji Zlatko Cegledi odustao je od kandidature i okrenuo se prema Vinkovcima.

U Gradskom vijeću Županje prvi put participira i HDSSB koji je dobio dva vijećnička mjesta. Investicije u gradu su stale, dugoočekivani bageri Strateškog plana nisu se pojavili, rekonstrukcija Svačićeve nije završena... Slab priljev sredstava u gradsku blagajnu osigurao je samo redovito održavanje komunalne infrastrukture i podmirivanje svih obveza. No, zahvaljujući pomoći Hrvatskih voda, Županjci su u godini na izmaku dobili lijepo uređenu šetnicu koja izletište Poloji spaja s naseljem Šećerana. Radovi su vrijedni oko četiri milijuna kuna, od čega su 2,7 milijuna kuna osigurale Hrvatske vode, a ostatak Grad. U 2013. na red je napokon došlo i uređenje pročelja reprezentativne zgrade - spomenika kulture u kojem su smješteni Gradska knjižnica, TZ i HRŽ. Investicija je vrijedna više od milijun kuna, a financirat će ju Ministarstvo kulture.

Kao pozitivnu stvar treba istaknuti i što je u kriznoj i vrlo teškoj 2013. županjsko gospodarstvo uspjelo sačuvati radna mjesta, oduprijeti se negativnim trendovima poslovanja i još jednom potvrditi da su županjske tvrtke nositelj gospodarskog razvoja krajnjeg istoka Hrvatske. Sladorana je odradila prvu europsku kampanju, ograničena joj je proizvodnja šećera, a samim tim smanjeni i prihodi, no unatoč poteškoćama i drastičnom padu cijene šećera, predsjednik Uprave Luka Burilović i ovu će poslovnu godinu završiti u plusu. Vlasnici su krenuli u potragu za strateškim partnerom, a interes su pokazali vodeći europski proizvođači šećera koji su mjesecima obavljali dubinsko snimanje tvornice.

I Same Deutz Fahr Žetelice nastavljaju uspješno poslovati. Na najvećem svjetskom sajmu poljoprivredne mehanizacije u Hannoveru, predstavili su novi tip kombajna s novim dizajnom, novom kabinom i nizom poboljšanja u performansama, koji je privukao brojne kupce. Neizvjesnost se nadvila nad tvornicu peleta Šišarka, čiji su vlasnici razmišljali o preseljenju pogona u Srbiju zbog nemogućnosti osiguranja dostatnih količina sirovine od Hrvatskih šuma. U 2013. županjski se Komunalac morao razdvojiti na dvije tvrtke. Osniva se Čistoća d.o.o. Županja, a što će to u konačnici značiti za građane, očekuje li ih u 2014. povećanje cijena vode i usluge odvoza smeća i novi udar na ionako osiromašene džepove, uskoro će se znati.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Županjci su u godini na izmaku dobili lijepo uređenu šetnicu koja izletište Poloji spaja s naseljem Šećerana

Najčitanije iz rubrike