Regija
KREĆU U UNAPRJEĐENJE PROIZVODNJE

Svinjogojci žele zajednički na
tržište plasirati meso i prerađevine
Objavljeno 12. prosinca, 2013.
Sa po 3.000 kuna proizvođači će dokapitalizirati postojeći Centar kulen-kulin

ŽUPANJA – Vukovarsko-srijemska županija i Udruga svinjogojaca odlučili su zajedničkim snagama napraviti snažan iskorak u unapređenju proizvodnje i zatvaranju proizvodnog kruga i na taj način pronaći svoje mjesto na sve zahtjevnijem tržištu.

Rješenje su pronašli u zajedničkoj tvrtki koja bi poslovala na principima klastera i u kojoj bi bile uključene sve interesne strane, od uzgajivača svinja, proizvođača kulena, paprike i bijelog luka, a vrlo važno je i to što bi uz sebe imali i klaonicu za vlastite potrebe. Odlučeno je da se ide u dokapitalizaciju već postojećeg Centra kulen-kulin d.o.o., koji je odradio značajan posao na zaštiti kulena. Održano je nekoliko sastanaka na kojima su proizvođači upoznati s ciljem udruživanja i dokapitalizacije, stručnjaci iz Županije proteklih su dana bili na terenu, obilazili svinjogojce i razgovarali s njima, a svaki onaj tko želi biti dio svojevrsnog klastera do sutra (petak), mora uplatiti osnivački udio u iznosu od 3.000 kuna. Županija je spremna u dokapitalizaciji Centra kulen-kulin sudjelovati s 200.000 kuna.

– Posao se privodi kraju i ova će se tema sljedeći tjedan naći na dnevnom redu županijske Skupštine. Do tada ćemo točno znati koliko je ljudi uplatilo ulog, koliko ih je zapravo spremno upustiti se u ovu priču i na koliki se broj članova može računati - pojašnjava predsjednik županijske Udruge svinjogojaca Dobromir Čović. Iako 3.000 kuna u ovim vremenima nije zanemarivo, dodaje da nije problem u novcu, jer njega nije nikada dovoljno, nego ljude zapravo više zanimaju “pravila igre”.

– Prema analizama, za redovito poslovanje i održavanje hladnog pogona tvrtke trebamo imati 1.000 krmača i 20.000 tovljenika, što nije problem, jer već sada baratamo tim brojkama, a resursi i kapaciteti kojima raspolažemo mnogo su veći. Još nam samo nedostaje finalizacija i da znamo za koga radimo - ističe Čović.

Osobno smatra da su na dobrom putu i da će se ovakav način udruživanja pokazati ispravnom odlukom i dugoročno donijeti očekivane rezultate.

- Važnost je udruživanja proizvođača u zajedničkom nastupu na tržištu i u plasmanu mesa i prerađevina. Pojedinačno nismo mogli ništa, sva vrata su nam zatvorena, a udruženi ćemo proizvoditi bolje, više i jeftinije. Bit ćemo konkurentniji, a bolje ćemo moći i pripremati projekte za korištenje EU fondova - ističe Čović.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

200.000

je udio s kojim će Županija sudjelovati u dokapitalizaciji

Za redovito poslovanje i održavanje hladnog pogona tvrtke trebaju imati 1.000 krmača i 20.000 tovljenika

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike