Mozaik
ČOKOLADNE PRALINE, SLASTICE I NAJFINIJA KAPLJICA

Opatijski paradoks: Slavonska priča
Feričanačkog vina i cerničke rakije
Objavljeno 11. prosinca, 2013.
Opatijski paradoks drugu se godinu zaredom održao u sklopu tradicionalnog Festivala čokolade

Bogovi su opet pali na tjeme. Nježno sljubljivanje pralina, mignona i najfinijih vina na Opatijskom paradoksu, događanju koje se drugu godinu zaredom održalo u Villi Angiolina, a u sklopu tradicionalnog Festivala čokolade, pun je pogodak koji je u taj lijepi gradić doveo tisuće ljubitelja dobre kapljice i magičnih okusa iz cijele regije.

Riječ je o vili ljepotici oslikanoj iluzionističkim slikarijama te urešenom brojnim zrcalima i zastorima koji prostoru daju „ono nešto“. Upravo je ta Villa Angiolina, kojom su karuselno šaptali nježni zvuci glasovira, bila pravo mjesto za paradoks kojeg je i ove godine na najvišoj razini osmislila Milica Sekulić. U imaginarni svijet čokolade i vina ulazilo se polako, monumentalnim stubištem s morske strane ispred kojeg je središnji dio parka s cvjetnom rotondom. A ljubitelji čokolade i vina doista su došli na svoje. Na ulazu se kupovala čaša koja je koštala 40 kuna, pa se moglo na taj način neograničeno kušati vino i isprobati nekoliko pralina.

Vino i čokolada postali su jedinstvena simfonija i jedinstveno biće. Predstavili su se vinari Boškinac s Paga, Suha Punta-Gracin iz Primoštena, Korak iz Jastrebarskog, Piquentum i Trapan, poduzeće Vitis O&N sa svjetskim destilatima od ruma do likera od 134 trave Chartreuse koji postoji od 1605. godine, a boje Slavonije i jedinstvenu slavonsku priču na najbolji mogući način ispričalo je feričanačko Feravino i proizvođač rakija Stanal d.o.o. iz Cernika. Fantastički trojac, Dragan Udovičić, Ivana Nemet i Marinko Baljak iz Feravina, imali su pune ruke posla i gostima su nudili isključivo crna vina pričajući o njima tajanstvene i najljepše priče - frankovku dika 2010., frankovku miraz 2009. i syrah miraz 2009. koji su i u Opatiju donijeli dašak starog feričanačkog podruma. Zato je i njihov štand bio stalno pun i uvijek se tražila božanstvena kapljica više.

- Cilj cijelog događanja bio je približiti, okusiti i doživjeti spoj vrhunskih vina i čokolada, točnije čokoladnih pralina koje su posebno priredili stručnjaci uz odabranu vinsku kapljicu koju su prethodno degustirali – istaknula je Jenette Šimić iz Marketinga i odnosa s javnošću Feravina.

Rakija s morskim travama

Zadovoljan je bio i Stanko Lazić, član uprave Stanala, koji je nedavno napravio još jedan paradoks – predstavio je rakiju od jabuka s morskim travama.

- Gostima smo ponudili prave voćne rakije, a ne destilate koje proizvode neke druge zemlje. Uživali su u našoj viljamovki, rakiji od višnje, vrhunskoj lozi koja se pravi od graševine s tramincem, šljivovici koju pravimo od šljive bistrice te travarici (šest trava s Krka i sedam slavonskih) i Adria rakiji od morskih algi, mahovine i trava koja je jedinstvena u Hrvatskoj, rekao je Lazić, koji u svom vlasništvu ima i seosko domaćinstvo Opođe. Za fine praline i mignone pobrinuli su se Milenij Choco Opatija i Josip Brna, vlasnik pekarnice slastica Vilma, s otoka Raba. Upravo je okus pralina Vilma bio božanstven i podsjećale su sve one koji su ih kušali na čokoladni i nikad pronađeni rajski otok.

Čokolada otvara sva vrata

- Čokolada otvara sva vrata jer je kakaovac najtradicionalnija sirovina, a nekad se koristio i kao novac. Naša ideja je spojiti čokoladu s tradicionalnim začinima i voćem. Za preporučiti je bijele praline uz bijela vina, a crne uz crna. Što slađe vino, to slađa pralina. Bijele praline pravimo u kombinaciji s malinama, jagodama i ananasom, a tamna vina sa šumskim voćem ili brusnicama. To su neke male tajne nas slastičara – rekao je Brna, čije su praline na Opatijskom paradoksu bile najviše kušane, hvaljene i kupovane.

A kada je svanuo novi dan, nakon duge noći afterpartija – svi su se vinari i prijatelji okupili u Stanciji Kovačići u Rukavcu pored Opatije. Bajni je to restoran i prenoćište s pogledom na tajanstvenu Učku, gdje su se za ručak servirale razne đakonije, tradicionalna jela i pila vrhunska vina. I svi su bili sretni. Opatijski paradoks ostao je lijepi događaj za pamćenje. A dvije godine su mu tek!

Slobodan Kadić
Kako se vole vino i čokolada?

FERAVINO SYRAH – senzualna kombinacija voćnog i paprenog okusa, obvezno probati pralinu Smeđi tartuf, jer je to savršeni odabir.

FERAVINO FRANKOVKA – karakterizira je gorkasto prašinasti dug retrookus i voćna slast pa je uz to vino pun pogodak pralina Opatijska dama koju liker od maline čini posebnom. KORAK (Jastrebarsko) RAJNSKI RIZLING – tipičnih aroma za rajnski rizling koje cijene ljubitelji te sorte, miris petrola s pralinom badem i marcipan, savršena je kombinacija za znatiželjne...

Samo slatke riječi

O ovogodišnjem paradoksu organizatorica Milica Sekulić ima samo slatke riječi, jer je oduševljena odazivom ljudi i njihovom srdačnošću.

- Ovaj je paradoks zapravo poveznica nekog prošlogodišnjeg iskustva gdje smo vidjeli kakva će zapravo biti suradnja proizvođača čokolade i vinara. Kada smo vidjeli da je odaziv bio dobar, krenuli smo u novu priču koja je rezultirala ovakvim rezultatom. Slobodno mogu riječi da je to jedan dobar put prema jednom vodećem događaju u Opatiji, što je rekao i naš gradonačelnik. Radili smo planski uz Turističku zajednicu grada Opatije i nije slučajno da smo pokrili cijelu hrvatsku geografsku kartu. Već imam planove za iduću godinu i čisto se bojim tih planova, jer mi svašta pada na pamet, kako to i bude u svakom paradoksu – zaključila je Sekulić, naglasivši da su mnogo radili na kvaliteti, a ne na masovnosti, te pohvalila Glas Slavonije koji je mnogo prostora dao njenoj uspješnoj ideji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike