Ekonomija
NEMA NOVCA NA RAČUNU

Vlasnici OLT-a do Božića će radnicima isplatiti jednu plaću i putne troškove
Objavljeno 11. prosinca, 2013.
Ako radnici OLT-a dođu u poziciju triju neisplaćenih plaća, sindikat će pokrenuti sindikalne akcije

OSIJEK - Do Božića će radnicima osječkog OLT-a, jer ta tvrtka s teškoćama u poslovanju ne raspolaže vlastitim novcem, a i sporno je da li je njezin žiro-račun blokiran, njezini većinski vlasnici, Gradnja d.o.o. Osijek i Osimpex Osijek, isplatiti plaću za listopad i još uvijek neisplaćene dvomjesečne putne troškove. U idućem razdoblju, dok se ne nastavi, ali i uspješno ne dovrši, sada obustavljeni postupak predstečajne nagodbe tvrtke, te ne prihvati i plan njezina financijskog i operativnog restrukturiranja, ni jednom od sada 92 zaposlena radnika neće se uručiti otkaz ugovora o radu.

Uz to, u međuvremenu će Sindikat metalaca Hrvatske, Savez samostalnih sindikata i sindikat tvrtke zajedno s vlasnicima i Upravom OLT-a zatražiti sastanak s ministrom financija i ministrom gospodarstva kako bi se sve sadašnje nejasnoće oko provedbe predstečajne nagodbe i blokade žiro-računa razjasnile, uz zajedničko očekivanje da će nakon toga OLT nastaviti poslovanje te neće otići u stečaj pa i u likvidaciju.

Zaključak je to jučerašnjeg zajedničkog sastanka vlasnika i Uprave OLT-a, predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Antuna Štivića i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji je zastupao Frano Kopić, te OLT-ove sindikalne podružnice, na čelu s povjerenikom Pavlom Krmpotom.

Kako saznajemo od Frane Kopića, kojega su radnici OLT-a imenovali svojim glasnogovornikom, na sastanku su se mogli čuti i kontradiktorni stavovi oko toga što je istina o blokadi tvrtkina žiro-računa. Dok iz Porezne uprave tvrde da ona traje duže od godinu dana, iz Uprave OLT-a to je negirano te je istaknuto da je blokada trajala povremeno tek kratko vrijeme. Moglo se čuti i da je Porezna uprava od USKOK-a zatražila nalaz o poslovanju tvrtke, što je i bio razlog obustave postupka predstečajne nagodbe, a ovih su dana u OLT-u ponovno i inspektori Porezne uprave.

- Budući da su vlasnici i Uprava OLT-a ustvrdili da su oni “čisti” od bilo kakvih nezakonitih postupaka, zauzeli smo se da se sve to raščisti te stvore uvjeti da se postupak predstečajne nagodbe nastavi - rekao nam je Kopić.

Dodao je da su se s takvim stavom složili svi sudionici jučerašnjeg sastanka, to više što je Uprava ustvrdila da su prethodno s najvećim vjerovnicima već postignuti dogovori o predstečjanoj nagodbi te ima relevantne planove za uspješno poslovanje tvrtke u budućnosti. Takav ishod jučerašnjih dogovora podržao je Pavle Krmpota, sindikalni povjerenik u OLT-u, poglavito nakon što su na zboru radnika o svemu izravno upoznati i svi zaposlenici OLT-a te prihvatili takvo objašnjenje i postignuti dogovor.

No status quo u OLT-u neće moći trajati dugo, ako dođemo u poziciju da plaće kasne više od tri mjeseca, a za koje se u stečajnim postupcima radnici uglavnom ne obeštećuju, to će biti znak za poduzimanje svih zakonitih sindikalnih akcija, rekao nam je Kopić.

Nikola VUKADINOVIĆ

ANTE ĆERLUKA

predsjednik Uprave OLT-a

OLT-ov žiro-račun nije blokiran

Ante Ćerluka, predsjednik Uprave OLT-a, decidirano tvrdi da žiro-račun tvrtke nije blokiran, no na njemu nema potrebnog novca za bilo kakvu isplatu plaća i putnih troškova radnika. - Svi skupa borimo se u postojećim teškim gospodarskim uvjetima da skupimo novac za plaću, i da ga je bilo, sasvim sigurno ne bismo kasnili s plaćama ni ovaj put - izjavio nam je on nakon jučerašnjeg sastanka.

Sastanak bez povjerenika stečajne nagodbe

Sasvim sigurno, najupućenija osoba u provedbi postupka predstečajne nagodbe OLT-a njezin je povjerenik, osječki odvjetnik Krešimir Panjaković. Kako iz dobro obaviještenih izvoza saznajemo, on je htio nazočiti jučerašnjem sastanku, no iz Uprave OLT-a odgovreno mu je da - za to nema potrebe.

Najčitanije iz rubrike