Regija
IZGUBIO NAZIMICU

Svinja stokilašica u dobroj formi iskočila iz
prikolice na putu od Županje do Babine Grede
Objavljeno 11. prosinca, 2013.
Svinju su primijetili i vlasniku vratili mještani Štitara

ŽUPANJA – Kada je u ponedjeljak poslijepodne na putu prema kući, a prije ulaza u Babinu Gredu, mještanin Ivo zaustavio automobil, parkirao ga uz cestu i krenuo prema prikolici provjeriti tek kupljenu nazimicu, uslijedio je šok. Prikolica je bila prazna, a krmače ni na vidiku! Pola sata ranije kupio ju je u Županji, natovario u prikolicu, čvrsto zatvorio i krenuo kući, putem koji vodi od županjskog prigradskog naselja Šlajs preko Štitara, do 20-ak kilometara udaljene Babine Grede. Ali nazimica na odredište nije stigla. Putem ju je izgubio. Očito nezadovoljna udobnošću prijevoza, pokušavala je izići, gurala se, propinjala na ogradu i u jednom trenutku iskočila iz prikolice. A vozač nije primijetio da je odjednom “lakši” za svinju.

Nije mu preostajalo drugo nego se za pomoć obratiti radiopostaji Županja. Zamolio je djelatnike da preko etera pozovu građane da mu se, ako slučajno imaju bilo kakvu informaciju o izgubljenoj nazimici na potezu od Županje do Babine Grede, odmah jave. I imao je sreće! Ubrzo se javila mještanka Štitara, koja je slučajno vidjela kako je iz prikolice, dok je automobil skretao na zavoju na ulazu u selo, iskočila svinja.

– Gica je bila malo nestašna. Kupio sam je od prijatelja u Županji i nisam očekivao da će izvesti takav pothvat. Nazimica od sto kilograma, očito u jako dobroj kondiciji, uspjela je u svojoj namjeri i dokopala se slobode - ispričao nam je dobro raspoloženi Ivo. Prezime nije htio reći.

– Ma dovoljno je samo ime. I ovako će me već zezati u selu, znate kakvi su, samo čekaju povod da nekog uhvate u rotor, a priče se šire brzinom munje. A posebice kada čuju da je netko u putu izgubio svinju. Ali za sve postoji prvi put i, evo, baš se meni dogodilo - pomiren je sa sudbinom naš sugovornik.

Nazimica se, kaže, prilikom pada malo natukla, ali prošla je bez većih ozljeda, tako da će sve biti dobro.

- Zahvalio bih Hrvatskom radiju Županja i poštenim ljudima iz Štitara koji su mi pronašli krmaču i čuvali je dok nisam došao po nju. Kada sam primijetio da je nema, dva puta sam se vraćao, ali neuspješno, a onda sam se sjetio da mi je radio jedina šansa i stvarno sam imao sreće. Drugi put, kada budem vozio svinje, poduzet ću sve mjere predostrožnosti, jer ove nove sorte vrlo su napredne, dobri su skakači u vis i na to ću posebno obratiti pozornost - zaključuje veseli Babogredac.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Odbjegle svinje u Županji

Županjci se sjećaju slučaja od prije nekoliko godina - potjere za svinjama u središtu grada. Supružnici iz Gaćanaca ostali su zaprepašteni kada su ujutro krenuli nahraniti marvu, a umjesto krmača koje su se trebale oprasiti za tjedan dana - dočekao ih je prazan obor. Zemlja je bila izrovana, a ograda i žica izdignute. Odmah su krenuli u potragu, ali krmača nigdje. Gazdarica se najviše plašila da ih netko neće zaklati, a prasci su na putu. Odbjegle krmače, nakon šetnje gradom, smjestile su se u dvorištu poznatog županjskog soboslikara, koji je ostao zatečen neočekivanim gostima i prizorom koji ga je dočekao kada je stigao kući s posla.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana