Kultura
KLASIKA NA DAR VUKOVARCIMA

Hrvatski komorni orkestar već 12. godinu nastupa u Vukovaru
Objavljeno 10. prosinca, 2013.

VUKOVAR – Koncert klasične glazbe, u vrijeme koje predstoji blagdanima, i ove je godine Hrvatski komorni orkestar već tradicionalno darovao Vukovarcima sudjelujući tako već više od desetljeća u kulturnoj obnovi grada na Dunavu. Naime, preksinoć je u vukovarskom Hrvatskom domu taj orkestar održao koncert 12. godinu zaredom.

– Čast nam je i posebno se veselimo u ovom predblagdanskom ozračju imati koncert u Vukovaru – kratak je bio dirigent Josip Nalis, najavivši uoči koncerta i program – simfoniju u C-duru Karla Dittersa von Dittersdorfa i Cantatatu spirituale Alessandra Scarlattija. Nakon premijerne izvedbe u Vukovaru, isti program sa sopranisticom Anom Lice, dan kasnije, izveden je pred zagrebačkom publikom. U Vukovar je i ovaj put došao i osnivač i dugogodišnji voditelj Hrvatskog komornog orkestra Anđelko Ramušćak.

– Posebno je zadovoljstvo doći u Vukovar, jer suosjećamo s Vukovarcima, sa svim patnjama koje su prošli i drago nam je ako možemo bar malo pripomoći da se opuste, razvesele i dočekaju blagdane u ozračju svjetlije budućnosti – kazao je, uvjeren da će zvuci glazbe prigodne, kako je rekao, svečanim danima ulaska u novu godinu, razdragati publiku. Orkestar koji će dogodine slaviti 25 godina postojanja, s posebnom radošću svira pred vukovarskom publikom, dodao je Ramušćak uoči koncerta koji je okupio ljubitelje klasične glazbe.

– Već 12 godina Hrvatski komorni orkestar gostuje u Vukovaru, to nas posebno čini sretnima – rekla je ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ruža Marić i dodala kako se, u sklopu XVI. Vukovarskih adventskih svečanosti, koncert vezuje uz paljenje druge svijeće na adventskom vijencu u perivoju Eltzova dvorca, a koja je posvećena djelatnicima u kulturi i svima onima koji su u vukovarskom podneblju pridonijeli različitim segmentima prezentacije i ukazivanja na vrijednosti kulturne baštine ili suvremenog kulturnog trenutka.

– Hrvatski komorni orkestar stoga je i ove godine gost kojega smo rado iščekivali – zaključila je Marić. Članovi orkestra, koji su prije dvije godine i sami u Vukovaru zapalili adventsku svijeću, nakon koncerta nazočili su svečanosti u dvorcu Eltz kojima je ove godine geslo “Vukovar – snaga vjere i ljubavi”. S. Butigan

Možda ste propustili...

190 GODINA GŠ U DONJEM MIHOLJCU

Nastupilo sedam glazbenih škola

IZLOŽBA 7. BIJENALA SLIKARSTVA U VUKOVARU

Presjek generacija koje oblikuju slikarsku scenu

28. MEĐUNARODNI ULIČNI FESTIVAL

Predstavljen ovogodišnji Cest is d’ Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana