Ekonomija
OSJEČKO ŽITO

Na tržište lansiran novi brend čepinskog ulja Tena
Objavljeno 10. prosinca, 2013.
Pod brendom Tena Žito već prodaje brašno, a pod istim nazivom uskoro će na tržištu biti i jaja

OSIJEK - Od preuzimanja Tvornice ulja Čepin proljetos od strane osječkog Žita na tržište je plasirano približno tri milijuna litara čepinskog suncokretovog ulja.

Izjavio je to Ilija Nedić, član Uprave Žito d.o.o., te je dodao kako je računajući od samog osnutka čepinske uljare od 1942. do ove 2013. godine Tvornica ulja u Čepinu otkupila najveću količinu uljarica.

- Ukupno je otkupljeno 95.000 tona uljarica, od čega 20.000 tona uljane repice, 60.000 tona suncokreta i 15.000 tona soje. Do konca listopada prerađivali smo suncokret, a trenutačno je u tvrtki u tijeku prerada soje, odnosno proizvodnja sojine pogače za potrebe domaćih tvornica stočne hrane. Riječ je o novom visokoproteinskom proizvodu (s 43 posto proteina) koji sadrži i do 7,5 posto ulja i predstavlja izvrstan nadomjestak za sojinu sačmu, rekao je Nedić.

Inače to nije jedina novost u čepinskoj uljari. Iz te je tvrtke ovih dana lansiran novi brend čepinskog ulja „Tena“. To je, kako navodi Nedić, logičan korak s obzirom na integriranje Tvornice ulja Čepin u Žito Grupu, koja će navedeni brand razvijati za skupinu svojih proizvoda (brašno, a uskoro i jaja).

Tvornica ulja Čepin uvođenjem novog branda napustila je i punjenje ulja u prepoznatljive četvrtaste boca koje su bile jedinstvene na domaćem tržištu.

- Zbog neprimjerene čvrstoće same boce, a u isto vrijeme visoke gramaže koja značajno utječe na trošak izrade same četvrtaste boce, jednostavno smo bili primorani ići na okruglu, danas gotovo općeprihvaćenu formu boce za ulje, izjavio je Nedić te se osvrnuo i na cijenu jestivog ulja na domaćem tržištu koja je u odnosu na isto razdoblje lani manja.

“Cijena jestivog ulja dominantno je ovisna o kretanju cijene suncokreta, jer sirovina sudjeluje sa 60 posto i više u cijeni boce ulja na polici. S obzirom na to da je iza nas žetva suncokreta koja je prije svega u Ukrajini i Rusiji, ali i susjednoj Mađarskoj te Srbiji i Rumunjskoj bila jako dobra, to se izravno reflektiralo na pad cijene suncokreta. Usporedbe radi 2013. godine cijena suncokreta u otkupu bila je i do 40 posto niža od cijene suncokreta 2012. godine. Jasno je da se to posljedično odrazilo i na smanjenje cijena suncokretovog ulja na policama domaćih trgovina“, kaže Nedić.

Od 1. srpnja ove godine nakon što je domaće tržište postalo dio jedinstvenog europskog tržišta za sve su industrije uveliko promijenjeni uvjeti poslovanja pa tako i za industriju ulja.

- Do tada postojeće carinske i izvancarinske barijere u potpunosti su ukinute, tako da danas jestivo ulje bez ikakvih ograničenja dolazi na domaće tržište prije svega iz Mađarske, ali i Srbije te Bosne i Hercegovine, koje kao članice CEFTA-e imaju posebne trgovinske sporazume s EU. Što se tiče budućnosti Tvornice ulja Čepin, pred nama se nalaze veliki izazovi kojima planiramo odgovoriti kvalitetnom sirovinom koje ima dostatno u Republici Hrvatskoj te podizanjem tehnološke efikasnosti samog pogona u Čepinu, zaključio je Nedić.

Zdenka RUPČIĆ
KREĆU ULAGANJA U NOVE TEHNOLOGIJE

Osječko Žito je, podsjetimo, uz samu ponudu za kupnju Tvornice ulja Čepin priložilo Plan poslovne konsolidacije te tvrtke koji u sebi sadrži i plan ulaganja koji se temelji na ulaganju u tehnologije i obrtna sredstva. - Zahvaljujući razumijevanju Zagrebačke banke d.d., koja je uz Vladu RH bila pojedinačno najveći vjerovnik Tvornice ulja Čepin, uspjeli smo provesti refinanciranje uljare. To znači da su postojeći dugovi zamijenjeni povoljnijim sredstvima te da su osigurana obrtna sredstva potrebna za ulaganje u tehnologije. Što se tiče ulaganja u tehnologije ona će biti usmjerena na ulaganje u prijem i skladištenje uljarica (dodatni silosi i sušara), podizanje energetske efikasnosti (novi kotao kapaciteta 15t/pare, na ljusku suncokreta), te pogon ekstrakcije kojim bi se podigla iskoristivost u proizvodnom procesu te osigurao kvalitetniji/stabilniji nusproizvod (sačma umjesto pogače), rekao je Nedić, te naveo da je vezano uz refinanciranje Tvornice ulja Čepin vrijedno spomenuti i da je ta tvrtka u cijelosti isplatila sve količine preuzetih sirovina ovogodišnjeg roda, što ne bi bilo moguće bez podrške naših banaka.

Potpisan novi Kolektivni za Tvornicu ulja Čepin

U sklopu privatizacije Vlada je osigurala sredstva za zbrinjavanje tehnološkog viška i iz tvrtke je proljetos otišlo 50-ak radnika. - Trenutačno je stalno zaposlenih 147 radnika, a nadamo se da će se povećanjem zaposlenosti tvornice otvoriti prostor i za zapošljavanje dodatnih radnika. Valja napomenuti da je sam socijalni dijalog, odnosno suradnja Uprave sa sindikatima u Tvornici ulja Čepin na zavidnoj razini te da smo u listopadu potpisali i novi Kolektivni ugovor za Tvornicu ulja Čepin, kaže Nedić.

3

milijuna litara čepinskog suncokretovog ulja plasirano je na tržište otkako je Žito preuzelo čepinsku uljaru

95

tisuća tona uljarica otkupljeno je ukupno u tom istom razdoblju

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike