Novosti
EUROPSKI REGISTAR TRANSPARENTNOSTI

Profesionalni lobisti zagovaraju interese Slavonije u Europskoj uniji
Objavljeno 8. prosinca, 2013.

BRUXELLES - Gotovo šest tisuća organizacija - profesionalnih lobista, nevladinih udruga, akademskih institucija i slično - upisano je u europski registar transparentnosti, koji su prije dvije godine zajednički pokrenuli Europski parlament i Europska komisija. Riječ je o bazi podataka u kojoj građani mogu potražiti informacije o tome koje sve organizacije lobiraju u europskim institucijama, koje interese zastupaju te koliko novca ulažu u tu aktivnost. S obzirom na to da je upis u registar dobrovoljan, u njemu još uvijek nedostaju neke od najjačih lobističkih i odvjetničkih tvrtki, uglavnom američkih, s uredima u Bruxellesu, što je jedan od glavnih prigovora na njegov dosadašnji rad. Za razliku od njih, prednosti registriranja u toj bazi podataka od 1. srpnja ove godine prepoznaje sve više organizacija, udruga i lobista iz Hrvatske.

Nesmetano djelovanje

Među njima je i Tanja Milošević, vlasnica tvrtke "Taraban Lobi", koja, kako je napisala u prijavi, lobira za interese Slavonije.

- Budući da sam profesionalna lobistica, moje akreditiranje u Bruxellesu pri Europskom parlamentu - mene kao pojedinca i moje lobističke tvrtke Taraban Lobi, koja prati interese Slavonije - bilo je zapravo nužno kako bih mogla transparentno i nesmetano djelovati u Bruxellesu - objasnila nam je svoje motive za upis u registar Tanja Milošević, dodavši da je presudan bio ulazak Hrvatske u EU, jer je od 1. srpnja i Bruxelles postao "grad u kojem se donose odluke koje se tiču svih nas". Njezine lobističke aktivnosti primarno su, veli, usmjerene na interese Slavonije, ali "to ne isključuje mogućnost da prihvatim angažman koji ima za cilj rješavati neku problematiku od nacionalnog interesa za Hrvatsku".

Prijavom u registar dobila je, kako objašnjava, mogućnost pristupa zgradama europarlamenta, mogućnost da transparentno zastupa interese onih koji je angažiraju te mogućnost da na profesionalan način utječe na donošenje odluka u europskim institucijama. Za utjecanje na odlučivanje u Bruxellesu od presudne je važnosti biti na vrijeme obaviješten da se priprema neka direktiva, strategija i slično, pa je upravo pravodobna informacija jedan od glavnih motiva za upis u registar naših drugih sugovornika.

- Željeli smo biti u Bruxellesu i dobivati informacije o tome što se radi u Europskoj komisiji, kad se održavaju sastanci koji su nam važni, a htjeli smo si i osigurati ulaznicu za Europski parlament kako bismo mogli izravno do zastupnika - objašnjava Damjan Bogdanović iz udruge "Eko-vrtlar", koja se, između ostaloga, zauzima za održivi razvoj poljoprivrede.

Učinkovite aktivnosti

Za sebe i svoju udrugu Bogdanović ističe da nisu "klasični lobisti", a tako svoj angažman opisuje i Marijan Galović, koji je u bazi podataka naveden kao predstavnik Instituta za regionalni razvoj i ekologiju.

- Mi nismo lobisti, nego zagovarači - kaže Galović, objašnjavajući da im upis u registar omogućava da na vrijeme šalju svoje primjedbe i komentare na europske direktive koje se tiču, primjerice, zaštite okoliša i da tako pokušaju utjecati na europsko zakonodavstvo u nastajanju. Osim okoliša područja njihovog interesa koja su prijavila u europskom registru su i mladi, poljoprivreda, ruralni razvoj, sigurnost hrane...I.Frlan

Pridržavanje kodeksa obavezno

Svi koji se upišu u registar moraju se pridržavati jedinstvenog kodeksa ponašanja, koji, između ostaloga, propisuje da su uvijek dužni navesti za koga rade te čije i koje interese zastupaju. Nadalje, upisnici se obvezuju da podatke neće pokušavati dobiti na nepošten način, da trećim stranama neće prodavati dokumente koje su dobili od europskih institucija, a da zaposlenike tih institucija neće poticati da krše pravila ponašanja.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

Najčitanije iz rubrike