Osijek
SROZAVANJE UGLEDA OBRTNIČKIH STRUKA

OPG i jednostavni d.o.o. za deset kuna zamijenili majstorski ispit i vještine
Objavljeno 9. prosinca, 2013.

Kada je riječ o samozapošljavanju, sve se više osoba koje su stekle klasično obrtničko zvanje radije odlučuje za otvaranje jednostavnog d.o.o. za deset kuna ili OPG-a negoli obrta. Naime, za otvaranje d.o.o.-a nije im potreban majstorski ispit, a OPG-ovi nisu obveznici fiskalizacije.

Iz Udruženja obrtnika Osijek upozoravaju da je riječ o praksi koja bi s vremenom mogla za posljedicu imati smanjenje broja članova Udruženja, ali i, što je važnije, srozavanje ugleda pojedinih struka. “Praksu otvaranja jednostavnih poduzeća umjesto polaganja majstorskih ispita najprije su prihvatili frizeri. Njima je to prilika da otvore salone a da se ne gnjave s polaganjem ispita. Ne kažem da neki od njih zaista ne obavljaju svoj posao odlično, ali ostaje činjenica da majstorski ispit nemaju, a on je s razlogom bio uvjet za otvaranje obrta”, kaže Zvonko Digula, tajnik Udruženja obrtnika Osijek. Dodaje da je problem što građani uopće nisu informirani da odnedavno postoji ta razlika između obrtnika i poduzeća za tradicionalno obrtničke poslove. Ona podrazumijeva da svaki frizer, postolar, urar... ima majstorski ispit.

S druge strane, kada je riječ o OPG-ovima, njih radije otvaraju oni koji se bave prodajom voća i povrća jer s tim statusom ne moraju ući u sustav fiskalizacije. Ta pojava ponajviše dolazi do izražaja na tržnicama, gdje su prijašnjih godina mahom prodavali obrtnici-trgovci, a danas je štand do štanda - OPG do OPG-a.

- Pitanje je koliko je ta njihova roba domaća i koliko su statusi pojedinih OPG-ova opravdani. Time bi se netko trebao pozabaviti - kažu iz Udruženja obrtnika. Ni u ovom slučaju građani nisu dovoljno informirani. Većina njih ne zna za pogodnosti koje OPG-ovi uživaju pa ne vide razlog zašto bi prodavač na tržnici riskirao s preprodajom robe u sklopu OPG-a te kupuju kod svih OPG-ovaca ravnopravno, vjerujući da uistinu i dobivaju, a ne samo da plaćaju domaće. I. Solar

U osam godina nestalo 480 obrta

Dok je 2005. godinu Udruženje obrtnika Osijek zaključilo s 2.195 obrta, 31. kolovoza 2013. zabilježeno ih je 1.715 – dakle, u osam godina u gradu je nestalo 480 obrta. Trend drastičnog gašenja obrta došao je do izražaja 2009. godine, kada ih je u odnosu prema godini prije zabilježeno za 101 manje, a 2010. godina za obrtnike je bila najgora - tada su u odnosu prema godini prije prestala postojati dodatna 164 obrta. Protekle tri godine negativni trend se nastavio, ali usporeno. Svake se godine prosječno zatvori 20 obrta.

Najčitanije iz rubrike