Regija
NAPADI AGRESIVNIH ŽIVOTINJA

Psi lutalice u Trnavi izmasakrirali
stado koza, četiri uginule
Objavljeno 9. prosinca, 2013.

Vezani članci

REVIJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA U KARANCU

Najljepše odjeveni - kozji par Maza i Dečko

TRNAVA – Psi lutalice u noći između četvrtka i petka upali su u obor koza, vlasništvo 48-godišnje Marije Lajtkam, iz Trnave, te izgrizli 19 životinja, od kojih su četiri uginule, a veći dio njih je teže ili lakše ozlijeđen. Vlasnica kaže kako koze drže više od deset godina, no da im se nikada takvo što nije dogodilo te da ne pamti strašniji prizor.

– Dogodilo se to ujutro, između 6 i 6.30 sati. Koze držimo iznad ulice, na tzv. salašu, a preko zime nam je praksa da ih prebacimo kući, u kozaru, u dvorište. No ove zime još nismo pa su koze do napada pasa bile na salašu. Da su ih psi napali prvi, primijetio je susjed i obavijestio nas. Muž je prvi otišao i vidio tri veća psa; ja sam dotrčala za njim, još u papučama i kućnoj haljini. Prizor je bio strašan – “kerovi” su ih najviše hvatali za vratove, koze su bile priklane, izgrizene, krv je šikljala, ležale su uokolo… Takvo što nisam nikada vidjela! Ne samo da je to materijalna šteta, nego je bilo i grozno za vidjeti, još ne mogu doći sebi! - kaže Marija.

Procjenjuje se da su posrijedi psi lutalice, da su u potrazi za hranom, no, ističe Marija, koze su samo zaklali, ali nisu ih jeli.

Napad pasa lutalica konstatiran je i u kratkom izvješću PU osječko-baranjske, koje je jučer objavljeno na službenom webu Uprave.

- Osim što su četiri koze uginule, pet-šest ih je dosta lošem stanju, tri-četiri šepaju… Da smo došli malo kasnije, možda bi ih sve psi priklali. Koze nisu osigurane, nedavno sam se odjavila iz Upisnika, no životinje su još markirane. Muž je mislio da ih koljemo, no bojim se je li meso napadnutih koza možda sada zaraženo. Istina, bio je, uz policiju, i veterinar, dao im je injekcije, no svejedno se bojim… Neke jedu, neke uopće ne… Neka žive dok žive! - kaže Marija Lajtkam.

Dodaje, neke od koza trebale su se uskoro jariti. Vlasnica kaže da je veterinarova prva, gruba procjena, kako je šteta oko 10.000 kuna.

Još pod dojmom zaklanih i izgrizenih životinja, Marija kaže kako to nije prvi slučaj da su (ničiji) psi izgrizli stoku po selu.

– Prije otprilike dva mjeseca čovjeku iz sela psi lutalice napali su ovce, a ovih dana i drugi put. U drugom navratu uginulo mu je osam ovaca, a poslije još… Kažu, razboljele se, dobile proljev i uginule… Valjda i od stresa - kaže zabrinuto Marija te navodi i primjere gdje su u jednom dvorištu “potušene” sve kokoši.

– Općina to treba riješiti u suradnji s lovačkim društvom - kaže Marija Lajtkam, dodajući da to sugerira i policija. Suzana Župan

Irena Mikić Brezina

načelnica općine

Nisu samo psi lutalice problem

Načelnica Trnave Irena Mikić Brezina kaže kako nije sigurno jesu li posrijedi psi lutalice, ili oni što imaju vlasnika, napominjući da je to slučaj s napadom na ovce jednog sumještanina.

– U vrijeme cijepljenja pasa ljudi izbjegavaju tu obvezu pa napuštaju pse, što je problem u mnogim sredinama. No kada je riječ o psima lutalicama, za zbrinjavanje jednog takvog psa Općina treba izdvojiti 1.000 kuna, znači za deset pasa to bi bilo 10.000 kuna, što je za naše mogućnosti mnogo, no povremeno odreagiramo, u skladu s mogućnostima - kaže Mikić Brezina. Napominje kako je neslužbeno čula da iza napada na domaće životinje ne stoje samo psi nego možda i čagljevi.

– Vidjet ćemo s lovcima kako odreagirati - najavljuje načelnica.

Veterinarova prva, gruba procjena, kaže kako šteta iznosi oko 10.000 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike