Regija
NA SUDU ZBOG PROSVJEDA

Laslo, Brlošić i Fabric: Novca za kazne
nemamo, možemo guliti krumpire
Objavljeno 5. prosinca, 2013.
Optuženi za organizaciju prosvjeda tvrde da su oni bili sponatani

ĐAKOVO – Četiri mjeseca nakon ljetošnjih dvotjednih prosvjeda zbog neisplate gotovo 40 posto poticaja pojedinim seljacima sudi se zbog njih! Jučer je trebala biti održana glavna rasprava s presudom na Prekršajnom sudu u Đakovu, no zbog izostanka nekoliko svjedoka ona je odgođena. Prekršajne prijave policija je podigla protiv Antuna Lasla iz Satnice Đakovačke, Matije Brlošića iz Piškorevaca i Željka Fabrica iz Drenja, tereteći ih za prosvjede – da nisu bili prijavljeni, da je njima remećen promet na javnim komunikacijama te da nisu bili angažirani redari. Laslo se tereti za 15.000, a Brlošić i Fabric s po 10.000 kuna. Trojac sve optužne prijedloge odbacuje, ističući da oni s organizacijom prosvjeda nemaju ništa, no poručuju i da, presudi li se protiv njih, kazne neće, odnosno ne mogu platiti, jer novca, kao i ostali hrvatski seljaci, nemaju. Među svjedocima bilo je i nekoliko policajaca.

- Kako se nas trojicu može optužiti za organizaciju prosvjeda kada oni poimence organizatore nisu imali?! Bili su to spontano organizirani prosvjedi nezadovoljnih seljaka zbog problema u poljoprivredi, napose poticaja. Seljaci su se prvo spontano okupili uz cestu, a potom spontano izišli na đakovačku zaobilaznicu. Za mnom je bar 20 prosvjeda i nikada ni jedna vlada nije poduzela ovako što – da podiže prijave protiv seljaka zbog njih! Mi nismo organizatori, bili smo u prosvjedima ravnopravni s 2.500 ljudi, jedino što smo u javnosti poznatiji od drugih, jer su novinari od nas tražili izjave. Sve odluke na prosvjedima donesene su jednoglasno; nitko od nas trojice nije ništa sam odlučio. Spreman sam na sve sankcije, pa i zatvor, društveno-koristan rad, jer novca da platim nemam! - poručio je Laslo. Dodao je da dosad nije gulio krumpir, no, zatreba li, naučit će, kaže, aludirajući na društveno-koristan rad ex ministra poljoprivrede Čobankovića. No, uvjeren je da će sud prepoznati njihovu nevinost.

- Saslušani su svjedoci s obje strane i, ako je prema zakonu, mi nismo krivi. Optužni prijedlog u mom slučaju glasi na 10.000 kuna, a ja dodajem da mi ljetos nije isplaćeno poticaja za deset takvih kazni! - rekao je Brlošić. Dodao je da su seljaci, dok primaju ovakve optužne prijedloge, u blokadama, da će Božić dočekati bez novca, a neki i bez struje. Na novinarski upit je li ovo pokušaj zastrašivanja, Brlošić odgovara kako je bilo i žešćih seljačkih prosvjeda od ljetošnjih, no da seljaci nikada nisu prekršajno terećeni. Dodao je kako se “barata” brojkom od 40-ak seljaka protiv kojih je podignut optužni prijedlog da su sudjelovali u organizaciji prosvjeda.

Suzana ŽUPAN
KAKO ĆE FRANCUZI KAZNITI “SVOJE”?

- Ako se nas tereti s 10.000, odnosno 15.000 kuna zbog prosvjeda na cesti kao što je obilaznica i drugim, lokalnim pravcima, koliko će tek kazniti seljake u Francuskoj koji su izišli na autocestu?! Kao predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore zatražit ću odgovor od francuske Poljoprivredne komore - rekao je Matija Brlošić.

Antun Laslo tereti se za

15

tisuća, a Matija Brlošić i Željko Fabric za po

10

tisuća kuna

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike