Ekonomija
IZBORI U HPK-U

Zvonko Pipić za svoj izborni debakl optužuje Mlinarića, Pokrovac puca na čelno mjesto poljoprivredne komore
Objavljeno 5. prosinca, 2013.

ĐAKOVO - Izbori u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) primiču se kraju. Izborna skupština na kojima se biraju predsjednici županijskih komora i članovi Glavne skupštine HPK, još se treba održati u Brodsko-podravskoj županiji u petak.

Iako su liste kandidata za prve ljude ŽK, odnosno članove GS Komore obilovale i brojnim pozantim imenima sa seljačke scene, neki među njima nemaju razloga za zadovoljstvo, ili ga imaju samo dijelom pa se nameće pitanje jesu li njihova imena, uloge na seljačkoj sceni precijenjene, ili su se vođama više sami prozvali nego što su ih prozvali drugi, ili je posrijedi ipak nešto treće, poput, možda, izborne kombinatorike zakulisnih igara pojedinaca….

Jer, jedan od seljačkih vođa iz Slavonije, šef virovitičko-podravskih seljaka Zvonko Pipić, najglasniji među seljačkim liderima na zadnjim, ljetošnjim dvotjednim prosvjedima zbog neisplate poticaja u cijelosti, a koji je tada zaprijetio i prvom ustavnom tužbom hrvatskog seljaštva, na izborima Komore doživio je debakl. Iako se u Virovitičko-podravskoj županiji kandidirao i za predsjednika tamošnje ŽK te za člana GS-a, ni jedna od kandidatura nije mu prošla. Za predsjednika ŽK Pipić je ukrsito koplje s troje protukandidata, a pobijedio ga je široj javnosti nepoznati Josip Biljak. Od osam kandidata za GS, iz te županije u Skupštinu su prošla četiri kandidata, isto šire nepoznati. Za izborni neuspjeh Pipić proziva Matu Mlinarića, koji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prošao za člana GS-a. Optužuje ga za izbornu kombinatoriku.

- Moj neprolazak nema veze s izborima, to je lakrdija. Mlinarić nema uporište u svojoj pa je došao u našu županiju, gdje se povezao s jednim propalim političarom iz HSP-a. Njih dvojica, koji nemaju veze s poljoprivredom u našoj županiji, pokupili su punomoći, otišli u rubnu općinu prema Bjelovarskoj županiji, u Voćin, gdje se stanovništvo tijekom i nakon rata izmijenilo – doseljeni su ljudi s Kosova i iz Bosne, koji, osim nešto uzgoja ovaca, nemaju veze s poljoprivredom. Od nas 69 prisutnih otamo je upalo njih gotovo 50, klinci od 20 godina i pomeli nas, a iza svega je Mlinarićevo lobiranje u županiji u kojoj nema što tražiti. Sada našu županiju predstavljaju oni koji nemaju veze s poljoprivredom, a ja ne želim biti među takvim ljudima. Želim pošteno pomagati poljoprivredi, selu i seljacima. Čekam da se ti izbori završe i onda ću izići iz Komore, ogorčen je Pipić. Iako u dosadašnjim izborima nije prošao, ima se pravo kandidirati za čelnika HPK, no, kaže, nakon svega to više ne želi. I dalje će biti samo aktivan u Stožeru za obranu hrvatskog sela, dodaje.

Seljački vođa iz Vukovarsko-srijemske županije i predsjednilk SHS-a Tomislav Pokrovac, poznat po osebujnom stilu, radikalnom pristupu prosvjedima, ostvario je dosad samo djelomičan izborni uspjeh. I on se u svojoj županiji kandidirao za čelnika ŽK, odmjerivši snage s PZ-om Velika Zlatara, koja je i odnijela pobjedu, a prošao je samo u članstvo GS-a, zajedno s još pet od ukupno osam kandidata, daleko manje poznatih imena nego što je njegovo. No, poraz za čelno mjesto ŽK ne žalosti ga. – Ionako mi je cilj pobijediti kao predsjednik HPK. Nije moja želja bila biti čelnik ŽK nego Komore na razini države, poručuje Pokrovac. Za Pipića kaže da se bori kao lav, da grize i ne popušta.

– Sramotno je kako su provedeni izbori u njegovoj i Koprivničkoj županiji i zbog nepravilnosti tražit ćemo poništenje tamošnjih izbora, borben je Pokrovac.

Suzana ŽUPAN

VLADIMIR NOVOTNY

glasnogovornik HPK

Ovi izbori pokazaju tko su legitimni predstavnici seljaka

Ovi su izbori pokazali tko su pravi legitimni predstavnici seljaka, kaže Vladimir Novotny, glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore, te dodaje kako su ovi izbori za čelnike županijskih poljoprivrednih komora najbolji dokaz da neki koji su se u javnosti predstavljali kao zastupnici interesa sela i seljaka - to zapravo nisu! Misleći tu pritom na Zvonka Pipića, koji u Virovitičko-podravskoj županiji nije prošao ni za predsjednika, pa čak ni za delegata, i Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, koji je također uspio proći samo za delegata.(Z.R.)

MATO MLINARIĆ

predsjednik NSH-a

Pipića su “nagradili” njegovi poljoprivrednici

- Kako Pipiću mogu biti kriv za neuspjeh u njegovoj županiji u kojoj ne mogu glasovati? Kaže kako će sada tu županiju predstavljati neki koji nemaju veze s poljoprivredom, što ne stoji, jer predsjednik Biljak ima 1.000 ovaca i 100 ha zemlje. Ako to nije vjerodostojno, ne znam što onda jest. Jedno je kada se sam namećeš, a drugo kada imaš glasačku mašineriju iza sebe koja je u Pipićevom slučaju izostala. Mislim da se Pipić javno potrošio. On je dobar čovjek, no njega su njegovi poljoprivredici na ovim izborima ovako ”nagradili”, uzvraća na prozivke Mato Mlinarić.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike