Regija
LAG-U BARANJA KREDIT ZABE

Za EU fondove LAG prikupio 600 milijuna kuna vrijedne projekte
Objavljeno 3. prosinca, 2013.

BELI MANASTIR - Predsjednik Lokalne akcijske grupe Baranja Janoš Seleši i predstavnik Zagrebačke banke Damir Pećušak potpisali su jučer u zgradi belomanastirske gradske uprave ugovor o kreditu za predfinanciranje rada LAG-a Baranja na projektu dodijeljenom iz sredstava IPARD programa. Kredit je odobrila Zagrebačka banka, u skladu s kreditnim aranžmanom koji je zaključila s Osječko-baranjskom županijom za financiranje projekta iz IPA programa, u kojem Županija sudjeluje u subvencioniranju kamate u iznosu od dva posto.

- U današnja turobna vremena sretan sam što je LAG Baranja među tri LAG-a u Republici Hrvatskoj koji je uspio osigurati predfinanciranje rada. Zahvale treba uputiti Osječko-baranjskoj županiji, koja je uspjela sniziti kamate, te Zagrebačkoj banci, kod koje smo realizirali kredit od približno 32.000 eura - rekao je Seleši, objasnivši da su od EU fondova već osigurali sredstva za financiranje petogodišnjeg rada u visini 450.000 kuna godišnje te za opremanje ureda.

Iako rade već četvrtu godinu, nastavio je Seleši, tek nakon realizacije ovog kredita rad može biti ozbiljniji. Odgovarajući na upit kakva je uloga LAG-a u razvoju gospodarstva određenog područja, u ovom slučaju Baranje, naglasio je da iz EU fondova neće biti financirani projekti koji nisu dio dugoročne strategije.

- Upravo strategija koju smo izradili svojevrstan je jamac prikupljanja EU novca. Sada je na redu provedba. U izradi strategije sudjelovalo je više od 200 baranjskih poduzetnika i gospodarstvenika, koji najbolje znaju što im treba i kakvih resursa Baranja ima - rekao je, dodavši da su prikupili projekte vrijedne 600-tinjak milijuna kuna te da će zadovoljni biti ako EU fondovi prepoznaju bar 20-ak posto. Uz sve to, istaknuo je, novac će ulagati u edukaciju mladih stručnjaka.

O značenju reliziranog kredita, odnosno važnosti LAG-a općenito, u superlativima je govorio i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. Važno je istaknuti da će se LAG u nove prostorije smjestiti krajem godine te da usluge od njih mogu tražiti svi baranjski poduzetnici.

Potpisivanju ugovora nazočio je i dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, koji je naglasio da je u rad najvažnije uključiti ljude koji vole svoj zavičaj te u njemu žive i rade, što je napravio baranjski LAG.Ivica Getto

Novac će ulagati i u edukaciju mladih stručnjaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

DANI PODUNAVSKIH HRVATA I BEĆARAC U BARANJI

Zvonko Bogdan, dobra vina i tisto

3

U PETAK PROMOCIJA SLUŽBENE HIMNE VATRENIH

Županja - kolijevka nogometa uvodi Hrvatsku u Euro 2024.