Regija
ONI SU HUMANI I NEMAJU PREDRASUDA

Najposlodavac OŠ “Vladimir Nazor”
zaposlio tajnicu 80-postotnog invalida
Objavljeno 4. prosinca, 2013.
Zaposlili smo mladu i stručnu osobu, kaže ravnateljica Vesna Šimić

Vezani članci

IZBJEGAVAJU ZAPOSLITI INVALIDE

U 10 mjeseci u Požeštini posao za samo 25 invalidnih osoba

SLAVONSKI BROD - Već treću godinu zaredom slavonskobrodsko Povjerenstvo za osobe s invaliditetom, uz obilježavanje Međunarodnog dana invalidnih osoba i skorašnjeg Dana volontera, dodjeljuje jedinstvenu godišnju nagradu za najvolontera i najposlodavca koji zapošljava osobe s invaliditetom. Jučer je u vijećnici gradske uprave na svečanoj sjednici Povjerenstva predsjednik Željko Pudić istaknuo da primjerima dobre prakse žele osvijestiti potrebu stvaranja inkluzivnog društva.

- Nadamo se da će to prepoznati i drugi gradovi i da će ubuduće biti još više kandidata, premda se osjeća pomak nabolje - kazao je.

Situacija u gospodarstvu je teška pa osobe s invaliditetom još teže dolaze do zaposlenja. No uvijek se nađe onih koji su senzibilizirani za taj problem. Svijetli primjer dobre prakse i najposlodavac ove godine je OŠ “Vladimir Nazor”, koja je zaposlila tajnicu, diplomiranu pravnicu, iako je 80-postotni invalid, a ravnateljica Vesna Šimić primila je vrijedno priznanje.

- Nagrađeni smo već time što smo uposlili mladu, stručnu, kompetentnu osobu, koja pridonosi boljem radu škole - kazala je Šimić.

No ta škola njeguje senzibilitet prema osobama s invaliditetom i otprije, što je iznimno značajno s obzirom na odgojnu ulogu i prihvaćanje različitosti.

Za najvolontere ove godine izabrani su Alma Marković, Dragan Rončević i Goran Kljufas, koji godinama nesebično na razne načine pomažu onima kojima je pomoć potrebna. Odreda kažu kako ih veseli pomaganje.

- Neopisiv je osjećaj družiti se s invalidnim osobama i pomagati im - kaže Rončević, koji volontira u Udruzi Loko-moto i koji s prilagođenim kombi vozilom prevozi osobe s invaliditetom liječniku i na druga mjesta.

- Iza mene je cijeli tim ljudi koji pomažu bivšim braniteljima, oboljelima, ranjenima - kaže Kljufas, iz Udruge 108. brigade i HVIDRA-e.

A potrebitih je, na žalost, sve više, upozorava Alma Marković, čije je raznovrsne i brojne humanitarne akcije teško i nabrojiti.

- Pozivam i ostale sugrađane da se malo okrenu oko sebe i pomognu. To mogu i kroz naš Volonterski centar - kaže Marković, uvjerena da će se tako svi bolje osjećati.

Marija RADOŠEVIĆ
Udruge kao mala poduzeća

Uz pomoć raznih EU i drugih projekata, danas udruge s područja Županije brodsko-posavske zapošljavaju stotinjak ljudi.

- Neke od udruga, poput Loko-moto i Udruga oboljelih od multiple skleroze, već su prava mala poduzeća s 30 ili više uposlenika. Možda će svojim primjerom senzibilizirati poslodavce iz realnog sektora, kako bi zaposlili osobe s invaliditetom - kaže dopredsjednik Povjerenstva Tomislav Goll.

Nagodinu neprofitna radiopostaja

U Slavonskom Brodu bi početkom 2014. trebao zaživjeti još jedan hvale vrijedan projekt – u medijskom prostoru zaživjet će neprofitna radiopostaja.

- Prvi takav radio bit će namijenjen isključivo informiranju ugroženih skupina i nevladinom sektoru, i prvi put EU financira nabavu opreme. Sve udruge dobit će svoj medijski prostor potpuno besplatno. S tim radijem medijska slika u gradu znatnao će se promijeniti jer će otvoriti vrata ne samo udrugama nego i svim građanima Slavonskog Broda i postati dobra duša ovoga grada koja će u svakom trenutku imati sve informacije vezane isključivo uz grad Slavonski Brod - rekao je glavni i odgovorni urednik buduće radiopostaje Tomislav Goll.

Udruge s područja Brodske županije zapošljavaju stotinjak ljudi

Najvolonteri su Alma Marković, Dragan Rončević i Goran Kljufas

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike