Regija
U IŠČEKIVANJU ZAVRŠNOG ROČIŠTA

Na Trgovačkom sudu upisana
je nova Mljekara Slavija
Objavljeno 3. prosinca, 2013.
Govori se o proizvodnji polutvrdog sira i mlijeka u tetrapaku

STARO PETROVO SELO - Na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu za sutra (4. prosinca) sazvano je završno ročište vjerovnika Mljekare Staro Petrovo Selo, kojem će, uz stečajnog upravitelja Miroslava Mikića, nazočiti i vjerovnici koji će raspraviti njegov završni račun. Stečajni je upravitelj tijekom stečajnog postupka (od 7. travnja 2010.) ispitao sve prijavljene tražbine i unovčio imovinu koja je ušla u stečajnu masu dužnika. On će sutra predložiti diobu preostalih sredstava – nakon unovčenja imovine, a osim razlučnih vjerovnika (koji su se djelomice ranije naplatili), u prvom isplatnom redu - radnici - podijelit će 91 tisuću kuna, što je približno samo devet posto njihovih priznatih tražbina.

U međuvremenu, na istom sudu registrirana je nova tvrtka Mljekara Slavija, Staro Petrovo Selo, jer je u travnju ove godine, na 12. dražbi, derutnu zgradu mljekare obraslu u šikaru i korov, kupio zagrebački poduzetnik Krešimir Jerin za 760 tisuća kuna. Cjelokupna je imovina nekadašnje mljekare prodana za približno dva milijuna kuna, što je gotovo sedam puta manje od prve procijenjene vrijednosti.

Vijest o budućoj novoj mljekari obradovala je bivše zaposlenike i proizvođače mlijeka, jer bi to moglo značiti ponovno oživljavanje tradicije mljekarstva u Starom Petrovom Selu. Nekada je ova mljekara bila brend i okupljala proizvođače mlijeka sa šireg novogradiškog, požeškog i brodskog područja. O mogućem novom početku svoje je namjere stečajnom upravitelju Mikiću i načelniku općine Željku Kočijaševiću predstavio kupac Krešimir Jerin, najavljujući kako će njegova tvrtka Valtex u obnovu mljekare uložiti 30 do 40 milijuna kuna.

- Prema njegovu iskazu, namjera je da u Starom Petrovom Selu ponovno proradi moderna mljekara s modernom opremom i potrebnim zahvatima na nekretninama kako bi se zadovoljili europski zahtjevi u prehrambenoj industriji - kaže Mikić.

A Kočijašević dodaje kako su najavljene značajne investicije:

- Riječ je o investiciji od nekoliko desetaka milijuna kuna, a govori se o proizvodnji polutvrdog sira i mlijeka u tetrapaku. No jedino što se do sada dogodilo jest registracija u Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu Mljekare Slavija.

Sedamdesetak bivših kooperanata najstarije mljekare u Slavoniji nemaju se čemu radovati. U prezaduženoj tvrtki ostalo im je približno šest milijuna kuna duga koje neće naplatiti.

- Oni su u drugom isplatnom redu i ne mogu naplatiti ni lipu - kaže stečajni upravitelj. Premda nije naplatio 70-ak tisuća kuna, Mario Jelić iz Tisovca razmišlja o ponovnoj suradnji s mljekarom:

- Sve ovisi o novom vlasniku i ugovorima. Ako ponudi korektan ugovor surađivat ću.

Vijest o mogućem početku rada mljekare pozdravlja i Dinko Bilešić iz Donjih Crnogovaca, koji proizvodi tisuću litara mlijeka dnevno.

- Bilo bi mi drago da mljekara zaživi, to je tradicija, ali samo ako bude ozbiljna suradnja - upozorava.

Mnogi mljekari su se opekli pa pušu i na hladno, no za Općinu Staro Petrovo Selo, kako se čini, na pomolu je ipak gospodarski tračak nade.

Marija RADOŠEVIĆ

Sedamdesetak bivših kooperanata neće naplatiti šest milijuna kuna duga

Tvrtka Valtex najavljuje da će u obnovu mljekare uložiti 30 do 40 milijuna kuna

Radnici će podijeliti oko

91

tisuću kuna, što je samo devet posto njihovih priznatih tražbina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UNIVERZALOVA NOVA DIGITALNA USLUGA

e-groblje: Tražilica pokojnika s lociranjem grobnog mjesta

2

ŽUPANJA POMAŽE I U OVOJ AKADEMSKOJ GODINI

Zatraženo uvođenje dodatnih kriterija za stipendiranje studenata

3

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN KUHARA I SLASTIČARA

Učenici izrađivali slastice na moderan način