Regija
65 TISUĆA TONA ŠEĆERA

U 70 dana županjska Sladorana
preradila 420.000 tona repe
Objavljeno 3. prosinca, 2013.

Vezani članci

NESUGLASJE

Viro neće u prodaju?

ŽUPANJA - U županjskoj Sladorani završena je 67. kampanja proizvodnje šećera. Tijekom sedamdeset dana prerađeno je oko 420 tisuća tona šećerne repe iz koje je proizvedeno gotovo 59 tisuća tona šećera. Nešto više od 6 tisuća tona šećera proizvedeno je iz šećerne trske, što znači da ukupna proizvodnja šećera u ovogodišnjoj kampanji iznosi oko 65 tisuća tona.

- Cjelokupnom godinom koja je na izmaku vrlo smo zadovoljni. Prerada šećerne repe obavljena je bez zastoja, uz dobre meteorološke prilike. Kampanja je počela nešto kasnije zbog slabije tehnološke zrelosti repe. Naime, sjetva je bila odgođena zbog loših vremenskih prilika tijekom ožujka te repa nije imala dovoljno vremena za sazrijevanje. Možemo reći da su rezultati bolji nego što su pretkampanjske analize iz kolovoza nagovještavale - ističe predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović.

Približavanjem isteka godine u tvornici se sumiraju poslovni rezultati i počinju pripreme za proizvodnju u 2014. godini.

- Ugovaranje proizvodnje šećerne repe u punom je jeku i možemo se pohvaliti da smo već gotovo ugovorili površine i količine šećerne repe koje nam osiguravaju optimalnu proizvodnju u okviru kvotnog ograničenja od 67.500 tona šećera iz šećerne repe, koje nam je nametnuto pristupanjem u EU - pojašnjava Burilović.

Osim šećera, u ovogodišnjoj kampanji prerade repe proizvodeno je i 17.700 tona sušenog rezanca i 16.400 tona melase. Naime, kao druga tehnološka cjelina u Sladorani se kontinuirano proizvodi i alkohol iz melase koja ujedno kao osnovna sirovina služi i za proizvodnju sladoliqa, jedinog domaćeg dopunskog tekućeg krmiva koje povećava mliječnost krava u laktacijskom razdoblju.

- Vertikalna integracija proizvodnje, koja je ostvarena proizvodnjom alkohola i sladoliqa, iako je prihodovno manjeg značenje, predstavlja bitan segment jer se tako ostvaruje dodana vrijednost na naš osnovni proizvod - zaključuje čelni čovjek Sladorane. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike