Regija
SUSRET PREDSTAVNIKA FRANCKA I KOOPERANATA

Rekorderi s 47 tona
krumpira po hektaru
Objavljeno 3. prosinca, 2013.

DONJI MIHOLJAC - Sirovinske perspektive u proizvodnji krumpira na donjomiholjačkom području više su nego dobre, uzevši prvenstveno u obzir kvalitetno zemljište te znanje i iskustvo koje imaju naši kooperanti - rekao je u Blanju pokraj Donjeg Miholjca na susretu proizvođača krumpira i predstavnika Francka direktor tvornice čipsa u Hercegovcu Damir Lujanac.

Potvrđuju to i podaci o proizvodnji sorte opal, koja je dosezala i do 47 tona po hektaru, što je u rangu sa svjetskom prinosima te kulture. I ostale sorte kao što su lady claire, borwina i karlena imale su dobar urod, čiji je prosjek bio oko 32 tone po hektaru uz suhu tvar i do 25 posto.

Lujanac je istaknuo veliku ulogu edukacije proizvođača, tehnološke i stručne podrške te sjetve kvalitetnog sjemena isključivo prve generacije. Naglasio je kako su u Francku zajedno s kooperantima posljednjih dvadesetak godina isprobali oko dvije stotine različitih sorti krumpira kako bi došli do onih najkvalitetnijih za proizvodnju čipsa.

Također, zahvaljujući stručnom usavršavanju i savjetovanju svojih kooperanata, u Francku su u posljednjih pet godina uspjeli povećati ukupne prinose na više od deset tona po hektaru.

Ove godine Franck je od svojih 25 kooperanata otkupio oko 8.000 tona industrijskog krumpira proizvedenog na 260 hektara. Značajno je napomenuti da je polovina tih površina pod navodnjavanjem.

Direktor tvornice čipsa u Hercegovcu kaže kako će ove godine Franck proizvesti oko 2.000 tona čipsa u tridesetak različitih pakiranja, i to isključivo od domaćeg krumpira. Tom količinom zauzet će oko 34 posto hrvatskog tržišta, na kojemu je brend Čipi-čips postao sinonim za kvalitetan snack proizvod. Ivan Korov

Krumpir prihodovna kultura

Franck je u ovoj godini svojim kooperantima, zajedno s premijama, platio 1,5 kuna po kilogramu. Iako su godišnja ulaganja za obradu, repromaterijal i zaštitu oko 25.000 kuna po hektaru, uz optimalne prinose od trideset do četrdeset tona krumpir pripada na sam vrh visoko prihodovnih kultura.

Franck je, zajedno s premijama, plaćao

1,5

kuna po kilogramu krumpira

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike