Kultura
PREMIJERA “LUDA I NOVČIĆ"

Animatronička lutka otvara usta i pokreće oči na daljinu
Objavljeno 3. prosinca, 2013.
Umjesto animatorove ruke, lutki pokretne dijelove pomiču električni servomotori

RIJEKA - Ri Teatar premijerno je izveo predstavu "Luda i novčić", kojom je inaugurirana specijalna, animatronička lutka. Riječ je o inovaciji Mitje Vukelića, koji je osmislio novu scensku lutku koja se animira na daljinu. Animatroničku lutku s likom Novčića Mike izradio je Mitja Vukelić, dok je Igor Kondić kreirao tijelo i lice lutke, odnosno kompletan izgled i osobnost lutke, te tehnologiju otvaranja usta "zijevalice". Umjesto animatorove ruke, lutki pokretne dijelove - oči i usta - pomiču električni servomotori. Poznavatelji lutkarstva potvrdili su da je ovo prva takva lutka u povijesti hrvatskog lutkarstva.

Na premijernoj izvedbi bilo je nekih tehničkih problema s pokretanjem, no Novčić Miko ipak je uspio "progovoriti" i okretati očima bez fizičke povezanosti s glumcem. Ovakva lutka, naravno, ne zamjenjuje glumca, već se radi o eksperimentu stvaranja nove scenske lutke koja se animira na daljinu.

Inače, Novčić Miko je, zapravo, čaroban novčić koji ispunjava želje dvorskoj ludi koju je kralj otpustio jer ga nije dovoljno nasmijavala. Prema ideji Igora Kondića, tekst je napisala Zlata Vukelić, a režiju potpisuje autorski tim. Lik lude utjelovio je Tomislav Vičević, glumac Ri Teatra.

U ovoj poučnoj igrano-lutkarskoj predstavi za djecu, luda uz pomoć starinskog novčića najprije poželi biti stražar dvorca, pa rizničar i na kraju kralj. No konačno shvativši da je za svaki posao potrebno određeno znanje, odnosno da "bez muke nema nauke", luda se na kraju odluči školovati za zanimanje lude.

Glas Novčiću Miki "posudio" je glumac Bojan Lakoš, a klasične lutke "zijevalice" s raznim likovima s dvora animira Igor Kondić, koji se pojavljuje i u igranom dijelu predstave. On je ujedno i scenograf i kreator lutaka. Priča o "Ludi i novčiću" poučna je za djecu, dok je nekim duhovitim aluzijama na hrvatsku stvarnost zanimljiva i odrasloj publici. K. Cuculić

PRVI PUT U HRVATSKOJ

Zoran Mužić, režiser iz Zagreba, potvrdio je da je ovo definitivno prva takva lutka koja otvara novi i jedini pravac kojim lutkarstvo može ići. Hrvoje Seršić, profesor lutkarstva na UAOS-u, sjeća se nekih uspješnih pokušaja “oživljavanja” lutke u Europi, ali ne i u našoj zemlji i ne na ovaj način, tako da s pravom možemo reći da je ovo neviđena inovativnost u hrvatskom lutkarstvu kojom ne prestaje važnost glumca animatora, naprotiv, povećava se. Čestitke za osmišljavanje lutke stigle su i od doc. dr. sc. Livije Kroflin, koja je uvjerena da je to prva takva lutka u Hrvatskoj i da nigdje u literaturi nije naišla ni na što slično. (D.Kć.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike