Novosti
POZIVAJU GRAĐANE DA DAJU POTPIS

Stožer još nema dovoljno potpisa za referendum protiv ćirilice
Objavljeno 30. studenog, 2013.

ZAGREB - Koordinacija koja u ime Stožera za obranu hrvatskog Vukovara skuplja potpise za referendum kojim bi se cenzus za dvojezičnost dignuo na 50 posto stanovništva pojedine lokalne samouprave jučer je potvrdila da još nemaju dovoljno potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.

- O točnim brojkama ne mogu govoriti, jer su knjige upisa na terenima, ali za sada nemamo dovoljno potpisa potrebnih prema zakonu. No, ostalo je još vremena do nedjelje u ponoć, i stoga pozivamo sve ljude da iskoriste ovaj vikend kako bi dali potpis i spriječili da se ćirilica protuzakonito postavlja u Vukovaru - kazala je Snježana Patko, nacionalna koordinatorica. Prema njezinim riječima, incidenti i provokacije protiv njihovih volontera su nastavljeni. Osim već spominjane Istre, gdje je samo Umag omogućio skupljanje potpisa, zabilježen je i problem u Babinoj Gredi. Tamo je, prema njezinim riječima, načelnik općine odbio dati bilo kakvo pismeno obrazloženje odbijanja davanja prostora za skupljanje potpisa. Istaknula je kako se u pojedinim dijelovima Istre organiziraju autobusi kako bi ljudi potpisali zahtjev u Rijeci i Umagu, zaobilazivši tako ograničenja njihove lokalne vlasti.

- Nekim našim koordinatorima na terenu se i prijetilo pozivanjem na obavijesne razgovore, nastavlja se presija vladajuće garniture - kazala je Patko i dodala kako odvjetnik Zvonimir Hodak u ime Stožera pokreće pravne korake te je najavila i kaznene prijave. Službeno je pozvala predsjednika i premijera da se izjasne o eklatantnim kršenjima zakona kojima se sprječava Stožer u skupljanju potpisa.

Patko se dotaknula i događaja u Vukovaru 18. studenoga, optuživši državni vrh da su namjerno napustili komemoracijsku kolonu.D.Radaljac

U VUKOVARU POSTAVLJENE JOŠ TRI DVOJEZIČNE PLOČE

U Vukovaru su jučer postavljene još tri dvojezične ploče. Dvije nove ploče postavljene su na pročelje zgrade Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je, na latinici i ćirilici, ispisan naziv Ureda državne uprave, te Matičnog ureda. Nakon ranijih skidanja, to je treći put da su na zgradu te državne institucije postavljene dvojezične ploče, a ovaj su put stavljene ploče od aluminija. Novu dvojezičnu ploču dobio je i Prekršajni sud odakle je skinuta uoči 22. obljetnice ratne tragedije Vukovara. Samom činu ponovnog stavljanja ploča nazočili su policajci, no u PU vukovarsko-srijemskoj potvrdili su i kako policija u Vukovaru više nije angažirana na njihovom čuvanju.(S.B.)

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila