Crna kronika
OPTUŽNICA ŽUPANJSKIM POLICAJCIMA

Granični policajci optuženi da su u Hrvatsku bez kontrole pustili 49 ilegalaca
Objavljeno 29. studenog, 2013.

OSIJEK - Tri županjska policajca - Vojka Iličića, Željka Štefka i Josipa Škrleca - optužnica tereti da su od početka srpnja do 4. prosinca prošle godine, bez kontrole, preko granice propustili najmanje 49 stranih državljana. Za to su dobili najmanje 3.140 eura i 700 kuna mita koje su međusobno podijelili. Istom optužnicom dvojica državljana BiH, Fikret Ibrić te Medin Rešidović, terete se zbog davanja mita i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti. Oni su preko granice, u dogovoru s hrvatskim policajcima, prevezli i nekoliko svojih sunarodnjaka te za to i platili.

Vojka Iličića, voditelja smjene na graničnom prijelazu Županja, optužnicom se tereti da je organizirao i međusobno povezao Predraga Đorđevića iz BiH, te policajce Željka Štefka i Josipa Škrleca, zadužene za graničnu kontrolu, kao i druge za sada nepoznate osobe. Iličić je s Đorđevićem i drugim osobama dogovarao prelazak stranih državljana iz BiH u Hrvatsku bez prave kontrole. Predrag Đorđević dostavljao je Iličiću imena stranaca nakon čega je voditelj smjene provjeravao u sustavu MUP-a da li im je već ranije zabranjen ulazak u Hrvatsku, kao i druge podatke o tim osobama. Informacije je potom dostavljao Đorđeviću i ovisno o tome određivao cijenu koliko će stranci platiti. Tada bi Iličić javio kolegama policajcima da u svojoj smjeni puste strance bez prave provjere. Preko granice propustili su najviše Turaka, ali i određeni broj državljana BiH. Neki od njih već su imali zabranu ulaska u Hrvatsku.

Iličić je, tereti ga se optužnicom, u MUP-ovom sustavu za Đorđevića, 29. i 30. rujna 2012. godine, provjerio Estina Habibovića i javio mu da ta osoba “ima svašta, svjetska lopina”. U drugom slučaju isti je policajac, za nepoznatu osobu, u MUP-ovom sustavu provjerio još dvije osobe za koje je kazao da “nema što nemaju”.

Sandra LACIĆ
PLATILI EURIMA

Fikret Ibrić, kojem je već dva puta bio zabranjivan ulazak u Hrvatsku, 31. listopada 2012. dogovorio je s Iličićem da mu za 80 eura omogući ulazak iz Bosne u Hrvatsku zajedno s još nekoliko državljana BiH. Kada je Fikret s “ekipom” stigao na granicu, navodi se u optužnici, policajac Štefko vidio je u sustavu da ima zabranu ulaska, no propustio ih je sve. Ibričić je tada Iličiću i Štefku predao novčanice od 50 i 200 eura. Medin Rešidović je 16. studenog prošle godine dogovorio s voditeljem smjene i Željkom Štefkom da ga puste preko granice, s još dvojicom stranaca, za 40 eura. Novac je dao Josipu Škrlecu, a on ga je podijelio s kolegama.

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike