Osijek
TURSKI VELEPOSLANIK POSJETIO OSIJEK

Osijeku za Dan grada darovan mural “Sultan Sulejman prelazi Dravu”
Objavljeno 30. studenog, 2013.

Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Burak Özügergin, u pratnji Oğ uza Aydemira, predsjednika Turske zaklade za podvodnu arheologiju i poznatog turskog poduzetnika, te Damira Jurića, predsjednika Društva tursko-hrvatskog prijateljstva Osijek, darovao je jučer gradu Osijeku uoči njegova rođendana mural “Sultan Sulejman prelazi Dravu”, a ovaj poklon uručen je ravnatelju Muzeja Slavonije Grguru Marku Ivankoviću. Riječ je o muralu koji je zapravo preslika minijature iz 16. stoljeća, točnije 1579., što znači da je nastao samo 13 godina nakon njegova uništenja pa se smatra jednim od njegovih najboljih prikaza, jer gotovo da su ga oslikali njegovi suvremenici.

Muzej Slavonije upoznao je ovom prilikom turske goste i s činjenicom da se u arhivima muzeja čuva povijesna baština iz vremena Otomanskog carsta, a riječ je o nekoliko desetaka veduta iz tog vremena. Neslužbeno doznajemo kako je jučer poklonjeni mural vrijedan navodno čak 10.000 eura, a naručio ga je upravo Oğuz Aydemir, te ga poklonio veleposlanstvu Republike Turske, a sve kako bi ga darovali gradu Osijeku. Visoki gosti jučer su posjetili i gradonačelnika Ivicu Vrkića, gdje su nešto više od 45 minuta razgovarali o prijateljskim odnosima između dvije države i mogućnostima kako međusobno iskustvo iz povijesti iskoristit u sadašnjosti. “Držimo da prometno raskrižje na kojem se Osijek nalazi može biti potencijal za veliku suradnju dviju država, a da Slavonija i Osijek od toga imaju velike koristi. Razgovarali smo o zračnoj i riječnoj luci i sjecištu putova i ovo sigurno nije naš posljednji razgovor. N. Z. Eberhard

U Osijek stiže IZLOŽBA PIRI REIS - SULEJMANOV KARTOGRAF

Bila je ovo prigoda i da Oğuuz Aydemir najavi kako bi vrlo skoro volio i u Osijek dovesti čuvenu izložbu Piri Reis. Riječ je o izložbi u sklopu niza međunarodnih događanja što ih tursko Ministarstvo kulture i turizma organizira u povodu 500. obljetnice objave karte svijeta ovog poznatog osmanskog kartografa 1513. godine. Slavni turski pomorac, geograf, kartograf i admiral Piri Reis na svojim je kartama ocrtavao i tumačio krajobraz, a svojim je radom, posebice s Kitab-i Bahriye (Knjiga navigacije), bio među pionirima svjetskog pomorstva i navigacije. Također bio je pionir u korištenju ekonomskih, socijalnih i kulturnih učinaka na geografiju, čime je obilježio ne samo tursku povijest, nego i svjetsko pomorstvo.

Možda ste propustili...

O BROŠURI “ILI MOJA ILI NIČIJA!”

Femicid predvidljiv, postoje obrasci, može se spriječiti

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI

Sastanak Kluba 100

KONFERENCIJA NA PRAVNOM FAKULTETU

Skup o demokraciji i vladavini prava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana