Osijek
TRIBINA OSJEČKO DRUŠTVO NA MARGINI

Filipović i Pejić o prostituciji i kriminalu na prijelazu iz 19. u 20. st.
Objavljeno 30. studenog, 2013.

Prostitucija i kriminal na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće bile su teme tribine pod naslovom Osječko društvo na margini, koju je organizirala udruga studenata povijesti ISHA - Osijek, u klubu knjižare Nova, kao svoj dar gradu za rođendan. Predavači su bili mladi profesori povijesti Sergej Filipović i Luka Pejić, obojica polaznici doktorskog studija iz suvremene povijesti na Sveučilištu u Zagrebu.

“Osječka povijest nije samo ono lijepo što pokazujemo turistima, već ona ima i svoju mračnu stranu”, rekao je u uvodnom dijelu skupa zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham.

- Osijek je još 1896. godine imao Pravilnik o uređenju i nadziranju prostitucije. To znači da je najstariji zanat na svijetu bio pod nadzorom, koji su karakterizirali moralna i zdravstvena komponenta, što je bilo karakteristično za tada prevladavajuća strujanja u Europi - rekao je prof. Filipović.

Prof. Luka Pejić istaknuo je kako je i po pitanju kriminaliteta krajem 19. i početkom 20. stoljeća Osijek bio mikrokozomos koji je bio prisutan i u ostatku Europe.

- U to se vrijeme javljaju novi oblici kriminaliteta i represije, koji su odražavali surovu stvarnost u vrijeme koje mnogi nazivaju Zlatno doba Osijeka - zaključio je prof. Pejić. (V.L.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana