Ekonomija
INFODAN NOVOG PREKOGRANIČNOG PROJEKTA

Povećati doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani
Objavljeno 29. studenog, 2013.

OSIJEK - Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Hrvatska agencija za hranu s partnerima iz Srbije, a u okviru IPA II Prekograničnog programa Hrvatska - Srbija, uspješno provode projekt “Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani - AGRO-CONTO-CLEEN”.

Njegov osnovni cilj je izgradnja održivog sustava kontrole onečišćenja okoliša iz poljoprivrede i unaprjeđivanje stručnih vještina i sposobnosti poljoprivrednih proizvođača te povećanje svijesti javnosti o utjecaju poljoprivrede na očuvanje okoliša i proizvodnju zdrave hrane. Projekt je ukupne vrijednosti 476.813 eura u kojoj hrvatskoj strani pripada 215.000 eura, dok je predviđeno vrijeme trajanja projekta dvije godine.

Na jučer održanom vrlo posjećenom infodanu prof. dr. Zdenko Lončarić, voditelj projekta, istaknuo je da je opći cilj projekta promicanje i razvitak poljoprivrede u društvenom, ekonomskom i akademskom smislu, a to će se pokušati provesti s poljoprivrednim proizvođačima, akademskom zajednicom i jedinicama regionalne i lokalne samouprave na način da se poljoprivredu poveže s očuvanjem zdravog okoliša i proizvodnjom zdrave hrane.

- Pritom smo se fokusirali na dva aspekta: optimizaciju gnojidbe i optimizaciju zaštite bilja, dva aspekta koja smo procijenili kao najkritičnija u smislu očuvanja okoliša. To ćemo i ekonomski optimizirati na način da ako proizvođač može po hektaru uštedjeti dvije i ili tri tisuće kuna godišnje samo optimizacijom gnojidbe, onda je to doista brojka koju treba poštovati i o kojoj će proizvođači razmišljati. Pritom nam je konačni cilj da naša hrana na stolu bude što kvalitetnija, premda ona i sada nije nekvalitetna, no uvijek može biti i bolja - rako je dr. Lončarić.

Prof dr. Vlado Guberac, dekan PFO-a, istaknuo je da je to jedan u nizu mnogih domaćih i međunarodnih projekata koje vode djelatnici Poljoprivrednog fakulteta, a pritom ukazao i na problem sve težeg sufinanciranja takvih, iz EU fondova poticanih, projekata budući da se iz njih traži sve veći postotak vlastitog financiranja, sada već i do 40 posto. Dr. Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan, istaknuo je uvjerenje kako će takvi zajednički prekogranični projekti zasigurno unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju s obje strane.

N.Vukadinović

ŽELJKO KRALJIČAK

osječko-baranjski dožupan

U današnjoj poljoprivredi postoje veliki izazovi

- U današnjoj poljoprivredi postoje veliki izazovi kako imati održivu i konkurentnu proizvodnju, a u isto vrijeme štititi okoliš i primjenjivati sve direktive zaštite prirode. Naši proizvođači nisu tehnološki usavršeni, nemaju dovoljno znanja ni iskustva u primjeni europskih direktiva, i ovo je upravo jedan od projekata u kojemu ćemo doći do određenih zaključaka koje ćemo poslije primijeniti u samoj praksi.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete