Novosti
OBRAZOVANJE SESTARA

Iako se sestre školuju pet godina, EU ih ne treba jer je obrazovanje srednjoškolsko
Objavljeno 29. studenog, 2013.
Obrazovanje sestara na srednjoškolskoj razini nije prihvaćeno u EU

Vezani članci

VEĆINA U KBC-U OSIJEK PODRŽAVA ŠTRAJK

HSSMS: Sestre su u osječkoj bolnici izmorene, idu u štrajk

Program obrazovanja budućih medicinskih sestara najskuplji je i najduži program u hrvatskom srednjoškolskom sustavu, međutim to nije ujedno i jamac njegove uspješnosti.

Prvi su na to ukazali učenici Srednje medicinske škole Slavonski Brod, koji su višednevnim bojkotiranjem nastave upozorili da presing svakodnevnog dvanaestosatnog boravka u školi ne mogu izdržati. No neadekvatno organizirana nastava mnogo je manji problem od činjenice da medicinske sestre nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja neće posjedovati kompetencije svojih europskih kolegica. Prve medicinske sestre s petogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem na tržište rada izići će 2015. godine, a ne poduzme li se nešto, bit će ni na nebu ni na zemlji. Naime, obrazovanje medicinskih sestara na srednjoškolskoj razini nije prihvaćena pojava u Europi, što potvrđuje i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Direktiva EU

- Stručnjaci su istaknuli da su srednjoškolci premladi za uvođenje u odgovoran i zahtjevan posao medicinskih sestara te da je obrazovanje medicinskih sestara prihvatljivije na razini visokog obrazovanja. U Hrvatskoj trenutačno ima oko 24 tisuće medicinskih sestara, a tek nešto više od 10 posto njih ima visoko strukovno obrazovanje, dok bi se preostalih 90 posto prema preporuci EU trebalo doškolovati - ističe ministar.

Prema Direktivi EU obrazovanju za medicinske sestre mogu pristupiti kandidati koji su završili desetogodišnje opće obrazovanje i imaju najmanje 4.600 sati strukovne obuke u najmanje tri godine obrazovanja. Međutim, bivša je vlada donijela odluku da se taj program ugradi u srednjoškolski sustav i prije tri godine upisana je prva generacija budućih medicinskih sestara u 23 hrvatske srednje škole. Te se medicinske sestre kada završe školovanje, kaže dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Alan Šustić, neće smatrati kompetentnima prema EU standardima.

- Dobit ćemo asistentice medicinskih sestara, odnosno njihove pomoćnice. Naše medicinske sestre imaju trinaestogodišnje ukupno obrazovanje, a europske petnaestogodišnje. Europska unija traži medicinske sestre s preddiplomskim i diplomskim studijem - pojašnjava prof. dr. Šustić.

Osječka škola nema problema

U Medicinskoj školi Osijek tvrde kako nikakvih problema s obrazovanjem medicinskih škola u Hrvatskoj nema. “Naši učenici nakon završenih pet godina imaju tih potrebnih 4.600 sati i njihova svjedodžba jednaka je onima iz drugih zemalja EU. Naš program u Medicinskoj školi načinjen je po modelu 2 + 3 , prve dvije godine su isključivo opći obrazovni predmeti, a nakon toga učenici imaju tri godine stručnog obrazovanja s 4. 600 sati. Prva generacija koja ide prema ovom programu završit će obrazovanje sljedeće godine I oni neće biti nikakve pomoćne medicinske sestre, nego medicinske sestre jednakog obrazovanja kao njihove kolegice u EU”, objašnjava prof. Renata Gal, ravnateljica Medicinske škole Osijek.

S činjenicom da obrazovanje medicinskih sestara u startu nije postavljeno kako treba, slaže se i predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec navodeći kako je izrađen kurikulum koji je neprimjenjiv u srednjoškolskom sustavu. “Učenici su već sada preopterećeni, a da bi pristupili državnoj maturi, morat će pohađati fakultativne predmete, što znači još veće opterećenje. Idu pet godina u školu, a dobivaju samo srednjoškolsko obrazovanje”, kaže Šimunec.

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ/Nefreteta ZEKIĆ EBERHARD
koliko teorije i prakse?

Prema propisima EU medicinske sestre opće njege moraju imati: najmanje tri godine obrazovanja ili 4.600 sati teorijskog i kliničkog osposobljavanja; teoretske nastave treba biti najmanje 1/3 ukupnog trajanja studijskog programa - minimalno 1.533 sata; klinička praksa treba biti najmanje pola ukupnog trajanja studijskog programa - minimalno 2.300 sati; klinička praksa je iznimno važan dio programa obrazovanja, a pod njom se ne podrazumijevaju simulacije ili promatranja, kao ni vježbe u laboratorijima i pokazne vježbe, već isključivo direktan kontakt sa zdravim ili bolesnim pojedincem.

24

tisuće medicinskih sestara radi u Hrvatskoj

Studij sestrinstva

Na prijedlog ministra Jovanovića osnovana je radna skupina koja će biti na raspolaganju medicinskim školama kao savjetodavni tim za krizne intervencije čiji je zadatak sustavno praćenje implementacije strukovnoga kurikuluma. Rezultat je to sastanka svih medicinskih škola u Hrvatskoj, ali i ostalih relevantnih institucija. Među mjerama koje će se odmah provesti je i bolja organizacija nastave. “Pokretanje sveučilišnog diplomskog studija sestrinstva u Rijeci proizlazi kao nužna mogućnost razvoja vertikalne obrazovne prohodnosti koju je omogućila Bolonjska deklaracija ”, naglašava Jovanović.

Možda ste propustili...