Sport
KVALIFIKACIJE NOGOMETAŠICA

“Elf” kao sastav iz nekog drugog svijeta!
Objavljeno 27. studenog, 2013.
Hrvatice samo jednom ugrozile vrata gošći, ali je udarac Jošćak ukrotila Schult

Europske prvakinje protutnjale su Gradskim vrtom i pokazale malobrojnim gledatelji(ca)ma zbog čega već dugo vremena imaju rejting jedne od najboljih ženskih nogometnih vrsta na svijetu. Njemice su bez poteškoća riješile Hrvatsku u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na SP 2015. u Kanadu.

Iako se igralo pod nepovoljnim uvjetima za nogomet, na teškom i blatnjavom terenu, te po hladnom vremenu, s dosadnim snijegom, izabranice Silvije Neid nisu odustale od načina igre koji im donosi komplimente, pobjede i bodove na putu plasmana na SP.

Djevojke u crnom jučer su demonstrirale klasični bundesligaški nogomet, u sustavu 4-2-3-1 s mnogo trčanja, izmjene mjesta na terenu i proigravanja, a napadi su najčešće organizirani po bokovima otkud slijede sjajna ubacivanja pred vrata gdje caruju Anja Mittag, Celia Šašić i jučer nezaustavljiva Dzsenifer Marozsan. Važnu ulogu, dakako, imaju igračice u sredini terena kojima se, s obje strane, pridodaju iz pozadine Leonie Maier i zdesna Bianca Ursula Schmidt. Zanimljivo je, da su na vrlo sličan način, centaršutevima s desnog boka i nepogrešivom realizacijom, Njemice u drugom poluvremenu postigle - svih pet pogodaka! Budući da u njihovoj igri imponiraju snaga i vrhunska tjelesne spremnost, najbolje hrvatske nogometašice su cijelu utakmice bile samo epizodistice, poneke i statistice, jer se, nažalost, nisu mogle suprotsaviti ekipi koja je, u odnosu na “kockaste”, izgledala kao da je iz - nekog drugog svijeta!

Ono što ide u prilog takvom opisu, svakako, jest i činjenica da se Hrvaticama ne može zamjeriti gotovo baš ništa, jer su 90-ak minuta ulagale mnogo truda kako bi ostavile što bolji dojam, ali im to nije donijelo nijednu akciju za koju bismo rekli da je iznjedrila stopostotnu priliku. Nakon svega, Almuth Schult bila je besposlena sve do 83. minute kad je jedan jedini put morala intervenirati! Iz polukontre “kockastih”, naime, Maja Jošćak dobro je pucala s više od 20 metara po zemlji, lopta je išla prema desnom kutu ali se čuvarica mreže europskog klupskog prvaka Wolfsburga nije dala iznenaditi.

Dragutin KERŽE
I “penal” i greda…

Rezultatski su dvojbe, kojih u sablasno praznom Gradskom vrtu nije ni bilo, otklonjene već poslije dvadesetak minuta susreta. Šašić je u 12. minuti pokušala šutirati, lopta je krenula udesno, otkud ju je Mittag vratila u sredinu, a Marozsan prvi put matirala našu visoku golmanicu Bačić. I dok se još nisu “kockaste” oporavile od prvog, uslijedio je i drugi šok pošto je Bačić nepotrebno istrčala do ruba kaznenog prostora, pa našoj snahi Celiji Šašić nije bilo teško plasirati loptu u prazna vrata. Ubrzo je bilo i 0:3 kad je Marozsan opalila projektil s više od 20 metara, da bi lopta fijuknula pod gredu nemoćne Bačić. Do poluvremena Maroszan glavom poslala loptu u gredu, a Bačić s dvije vrhunske intervencije pokazala zašto čuva vrata engleskog Arsenala.

U drugom dijelu, međutim, kad je tjelesna superiornost Njemica došla sasvim do izražaja, na već opisani način, centaršutevima i egzekucijom (Marozsan još dvaput, pa Mittag, Popp i na kraju Bartusiak) velike favoritkinje rezultatski su «ubile u pojam» suparnice koje, jednostavno, protiv mnogo boljeg sastava nisu mogle izbjeći debakl. Uostalom, i prije nego je počela jučerašnja serija, Kazahstanka Medvedeva prestrogo je dosudila kazneni udarac koji, na našu sreću, Fatmire Bajramaj nije iskoristila šutiravši više od metra pokraj desne vratnice!

BEZ IZGLEDA

Hrvatska nije bila ravnopravan suparnik jakim Njemicama

Hrvatska                                              0
Njemačka                                       8  (3)

OSIJEK – Stadion Gradski vrt. Vrijeme hladno, sa snijegom. Teren blatnjav, težak za igru. Gledatelja: 500. Sutkinja: Yuliya Medvedeva (Kazahstan) – 6. Strijelci: 0:1 Marozsan (12), 0:2 Šašić (13), 0:3 Marozsan (21), 0:4 Mittag (53), 0:5 Marozsan (66), 0:6 Popp(72), 0:7 Marozsan (80), 0:8 Bartusiak (90). Žuti kartoni: Lojna, Jošćak (Hrvatska), Šašić i Bajramaj (Njemačka). Crvenih kartona nije bilo.

HRVATSKA: Bačić 6, Baban 5,5, Nevrkla 5,5, Zlosa 5,5, Žigić 6, Gaiser 5 (od 65. Hercigonja-Moulton 5), Landeka 5,5, Jošćak 6, Šalek 5 (od 46. Kalamiza 5), Lojna 5 i Kolar 5 (od 85. Cepernić -).

NJEMAČKA: Schult -, Schmidt 8, Krahn 7, Bartusiak 7,5, Maier 7,5 (od 75. Kemme -), Leupolz 8, Kessler 7,5, Bajramaj 7 (od 68. Behringer 7), Mittag 8, Marozsan 9 i Šašić 7 (od 46. popp 7).

IGRAČICA UTAKMICE: DZSENIFER MAROZSAN (NJEMAČKA)

LUKS I KRUNO OSPOSOBILI TRAVNJAK

Više od pet centimetara snijega jučer rano ujutro, samo je za kratko dovelo u pitanje odigravanje utakmice. Međutim, u Športskim objektima nisu dvojili: snijeg treba ukloniti! Radišni Luks i Kruno sjeli su u ralice i malo-pomalo ispod bijelog pokrivača pojavio se travnjak. Istina, do početka susreta postajao je sve mekši, ali o odgodi više nitko nije razmišljao. Naravno, pitanje je u kakvom će stanju travnjak biti u petak, kad nogometaši Osijeka dočekuju Hrvatskog dragovoljca?!

IZRAVNO NA ZDF-u, NE I NA HRT-u

Hrvatska televizija, saznali smo to još u utorak, nije bila posebno zainteresirana za jučerašnju utakmicu. No, njemački ljubitelji nogometa mogli su pratiti zbivanja u Gradskom vrtu jer je odrađen izravni prijenos na postaji ZDF.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike